НОВИНИ

Северна Корея обновява градския си транспорт с нови трамваи

Пхенян обновява своя обществен транспорт. По улиците на севернокорейската столица вече се движат нови трамваи. Новият модел бе наречен с корейската дума за "обединение" като символ на оптимизма за бъдещето на Северна и Южна Корея.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:30, 21.02.2019
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Като триумф на местната индустрия бе определен новия севернокорейски трамвай. Тестовете започнаха през август, но днес той вече се движи по улиците на Пхенян.

Повечето от трамваите в севернокорейската столица са чешки, а самата трамвайна мрежа е изградена сравнително късно - през 90-те години на миналия век. Тролейбусите се появяват доста по-рано - през 1961 г. В Пхенян има и метро.

Севернокорейският обществен транспорт има своя уникална система, чрез която с червени звезди се отбелязва, ако превозното средство е изминало 50 хиляди километра без нито един инцидент. Някои имат повече от десет звезди.

Смята се, че средно на ден се изминават по 250 километра или близо 75 000 километра годишно.

Представител на управлението за обществен транспорт в Пхенян: Трамваите и тролейбусите са толкова популярни, защото са добри за градската среда. Навсякъде по света има много замърсяване, но тези превозни средства не използват гориво. Освен това, те могат да превозват повече пътници. И се движат по свои трасета, като не пречат на трафика.

Новите севернокорейски трамваи целят да докажат, че производството в страната е модерно и полезно.

Пътник: Когато видях новите трамваи по улиците, си помислих, че изглеждат много добре. А сега, когато ги ползвам, разбирам, че наистина са хубави. Ако има повече нови трамваи, Пхенян ще изглежда по-добре.

Засега чужденците не са съвсем добре дошли на новите превозни средства, но все пак, ако имат желание да разберат какво е усещането, насреща са туристически компании, които организират специални турове.

Препълнените трамваи и тролеи са честа гледка в севернокорейската столица, защото общественият транспорт остава основно средство за придвижване, а частните автомобили все още са рядкост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британските износители притеснени за бъдещето на шотландското уиски след Брекзит
Британските износители притеснени за бъдещето на шотландското уиски след Брекзит
Парламентът освободи Карина Караиванова като председател на КФН
Парламентът освободи Карина Караиванова като председател на КФН