НОВИНИ

Северна Корея предупреди САЩ за ядреното споразумение

Северна Корея предупреди САЩ, че споразумението, подписано миналата година в Сингапур, в което една от основните точки е ядреното разоръжаване, е пред провал.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:46, 05.06.2019 (обновена)
Чете се за: 00:32 мин.
По света

В ефира на държавна телевизия, водещият изчете становище на Министерството на външните работи, в което се казва, че документът е в риск, ако Вашингтон продължи да настоява Пхенян "едностранно да се откаже от ядрените си оръжия".

Споразумението беше подписано по време на първата среща между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп преди около година в Сингапур. Двустранните отношения и ядреното разоръжаване бяха сред акцентите в документа.

Посланието идва в момента, в който южнокорейски медии твърдят, че лидерът на Северна Корея е започнала екзекуции и чистка след неуспешната втора среща с американския президент във Виетнам, през февруари тази година.

Дни след тази информация, един от дипломатите, за които се предполагаше, че са порицани, се появи на публично място с лидера Ким Чен-ун.

Междувременно Държавният департамент на САЩ обяви награда от пет милиона долара за сведения за нарушение от страна на Пхенян на наложените му санкции. Рестрикциите влошават и без това тежкото икономическото положение на Северна Корея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дания избира нов парламент
Дания избира нов парламент
Затруднено движение по основни пътища у нас заради преминаване на военна техника
Затруднено движение по основни пътища у нас заради преминаване на военна техника