НОВИНИ

Вашингтон и Пхенян с коментари след срещата в Ханой

След срещата в Ханой, Вашингтон и Пхенян представиха позициите си за развоя на преговорите. Срещата между севернокорейския лидер Ким Чен - ун и американския президент Доналд Тръмп завърши по-рано от предвиденото и без подписване на документ.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
06:12, 01.03.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Севернокорейската делегация остана в Ханой, където днес лидерът Ким Чен - ун има срещи с виетнамските лидери, а довечера ще гледа балетен спектакъл заедно с президента. Преди това обаче външният министър обясни, че в преговорите с Доналд Тръмп страната му не е поискала пълна, а частична отмяна на санкциите и още - че няма да отсъпи от тази позиция и в преговорите занапред.

И Йон-хо, външен министър на КНДР: Предложихме да премахнем за постоянно всички места за производство на ядрени материали, включително съоръженията за плутоний и уран в района на Йонбьон - с инженери от двете страни и в присъствието на експерти от Съединените щати, ако САЩ вдигнат санкциите, които засягат средствата за препитание на нашия народ.

По - рано президентът Тръмп обясни, че причината за неуспеха на срещата е искането на Северна Корея за пълна отмяна на санкциите. От Манила, където е на посещение американският държавен секретар Майк Помпео, също коментира темата.

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: Те бяха много обстоятелствени по отношение на това какво са готови да направят в Йонбьон, но не стана ясно какво точно са готови да предложат. Това е една от причините да се надявам, че ще можем да продължим напред и да дефинираме точно нещата.

Майк Помпео подчерта, че Вашингтон очаква с нетърпение двете страни да се върнат на масата и да продължат разговорите си, чиято цел е мир и стабилност.

Генералният секретар на ООН призова да се оценят усилията, положени в Ханой, независимо от резултата. По думите му, смелата дипломация е поставила основите за напредък към постигане на траен мир.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съветът за сигурност на ООН не прие резолюция за Венецуела
Съветът за сигурност на ООН не прие резолюция за Венецуела
Медицинските сестри излизат на протест
Медицинските сестри излизат на протест