COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Северна Корея ще изпрати делегация на зимната Олимпиада

Пробив в преговорите между Сеул и Пхенян. Северна Корея ще участва на зимната Олимпиада следващия месец в Пьончан. Това беше постигнато на преговорите между двете държави днес. Ще успее ли спортната дипломация да намали напрежението на Корейския полуостров...

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:48, 09.01.2018 (обновена)
Чете се за: 00:37 мин.
По света

За първи път от две години делегации от Северна и Южна Корея сядат на масата на преговорите. Разговорите се провеждат в демилитаризираната зона.

Начело на северкорейската делегация е Ри Сон-гвон. Той е приближен на военния министър на Северна Корея и е председател на Комитета за мирно обединение.

Ри Сон-гвон, председател на Комитета за мирно обединение, Северна Корея: Срещата ще мине гладко.

Ри Сон-гвон отказа да прави изявления. Новината съобщиха южкорейските представители на преговорите. Пхенян се е съгласил да изпрати делегация на Зимната Олимпиада, която ще включва спортисти, високопоставени лица танцьори, музиканти и демонстрационен отбор по таекундо.

Чун Хае-сун, зам. министър на обединението, Южна Корея: Ние предложихме среща с посредничеството на Червения кръст, на която да бъде обсъдено събирането на разделени семейства по време на Лунната нова година.

Сеул предлага също среща между представители на въоръжените сили на двете страни за намаляване на напрежението на полуострова. Какво ще бъде договорено на първия кръг от преговорите - ще стане ясно до часове. Двете делегации се върнаха на собствени територии за обяд. Но след това преговорите ще бъдат подновени.

Топ 24
Най-четени
Изложбата "Знамена на свободата" гостува във Военноморския музей във Варна
Изложбата "Знамена на свободата" гостува във Военноморския музей във Варна
Обучават медици със симулатори за очна хирургия във Варна
Обучават медици със симулатори за очна хирургия във Варна