НОВИНИ

Северна Корея ще закрие големите си ядрени инсталации

Новината съобщи южнокорейският президент Мун Дже-ин, който е на посещение в Пхенян. Лидерите на двете Кореи постигнаха съгласие да предприемат конкретни мерки за ядреното разоръжаване на полуострова.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:24, 19.09.2018 (обновена)
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Усмивки и ръкостискане - във втория ден от визитата на южнокорейския президент, лидерите на двете Кореи подписаха обща декларация, с която се съгласяват да бъдат предприети конкретни стъпки за разоръжаването на Корейския полуостров.

Мун Дже-Ин, президент на Южна Корея: За първи път Южна и Северна Корея постигнаха съгласие за план за разоръжаване. Северът реши напълно да демонтира ракетния полигон Точхан-ри в присъствието на международни експерти.

Северна Корея се съгласява да затвори напълно и главния си ядрен реактор, в Йонбьон. Военните министри на двете държави подписаха споразумение за понижаване на напрежението на Корейския полуостров.

Ким Чен-ун, лидер на Северна Корея: Имаме военно споразумение, което слага край на бруталната и трагична конфронтация. Постигнахме съгласие да положим усилия за превръщането на Корейския полуостров в земя на мира без ядрени оръжия и ядрени заплахи.

Двамата лидери се споразумяха до края на годината да започне свързването на жп линиите и магистралите между двете държави. Ще бъде създаден и общ комитет с представители на военното командване на Севера и Юга.

Очакват срещите на върха да продължат. Ким Чен-ун приел поканата на Мун Дже-ин да посети Сеул. Според неофициални информации това може да се случи още следващите месеци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Пламен Нинов е назначен за временен директор на НИМХ
Проф. Пламен Нинов е назначен за временен директор на НИМХ
Мъж загина при трудова злополука край пловдивското село Стряма
Мъж загина при трудова злополука край пловдивското село Стряма