НОВИНИ

​Северна Корея спира ядрената си програма

Северна Корея обяви, че спира ядрента си програма. Изненадващото решение обяви лидерът на страната. Ким Чен-ун заяви, че Пхенян няма повече нужда от ядрени и ракетни опити. Американският президент определи съобщението от Северна Корея като "добра новина".

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:33, 21.04.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Северна Корея затваря полигона за ядрени изпитания и прекратява изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети. Решението било взето вчера на заседание на Централния комитет на управляващата Корейска трудова партия.

Ким аргументира изненадващия обрат с факта, че Северна Корея вече е проверила оперативността на ядрените си оръжия. В разпространеното съобщение от севернокорейската информационна агенция се посочва, че полигонът за ядрени изследвания е изпълнил мисията си и Пхенян няма нужда от нови ядрени и ракетни опити. Спирането на севернокорейската ядрена програма започва да действа от днес.

Освен Вашингтон и Сеул приветства решението на Пхенян. Токио призова за предпазливост в контактите със Северна Корея.

Изненадващото съобщение идва на фона на засилена дипломатическа активност около Пхенян. Преди дни стана ясно, че номинираният за държавен секретар на Съединените щати Майк Помпео тайно е пътувал до севернокорейската столица за разговори с Ким Чен-ун. Миналия месец лидерът на Северна Корея беше на първото си посещение в чужбина. В Пекин той се срещна с китайския лидер Си Дзнипин.

На 27 април Ким ще премине границата с Юга за разговори с южнокорейския президент, които ще се проведат в демилитаризираната зона. А след това предстои историческа среща между президентите на Съединените щати и Северна Корея. Датата на разговорите между Тръмп и Ким Чен-ун, все още не е потвърдена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Ислямска държава се изтегля от Дамаск
​"Ислямска държава" се изтегля от Дамаск
Национален комитет за честване на 1300г. от победата на кан Тервел над арабите
Национален комитет за честване на 1300г. от победата на кан Тервел над арабите