НОВИНИ

Северна Македония ратифицира влизането си в НАТО

Парламентът на Северна Македония прие единодушно закон за членството на страната в НАТО. Очаква се той да влезе в сила идния месец, когато Испания - последна от настоящите страни членки, ратифицира протокола за присъединяване на Северна Македония към алианса. На събитието в Скопие днес беше и българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
20:42, 11.02.2020
Чете се за: 00:58 мин.
По света

След като решението за ратификация на Протокола за присъединяване към НАТО беше гласувано в парламента на Северна Македония, пред сградата на Събранието бе издигнато и знамето на Алианса.

Председателят на Парламента Талат Джафери изрази надежда до края на март процедурата по присъединяване да бъде окончателно завършена.

Талат Джафери - председател на парламента на Северна Македания: Ясно е че тази церемония вече ще завърши и имайки предвид, че ще ходим на предварителни избори се решихме да го ратификуваме договорът и да оставим отворен нашият път.

"До присъединяването на западната ни съседка към НАТО се стига след подписването на Преспанското споразумение през 2018 година, когато променя и името си на Северна Македония. "

Пред парламента президентът Стево Пендаровски заяви, че присъединяването към НАТО носи големи отговорности.

Стево Пендаровски - президент на Република Северна Македония: Като равна членка имаме еднакъв глас с останалите съюзници. Това значи да продължим да подобряваме стандарта на живот на старшините и на войниците и модернизация на отбраната.

Председателят на българския парламент Цвета Караянчева обсъди със своя колега Талат Джафери и подписания договор за добросъседството между България и Северна Македония. И заяви, че страната ни ще продължава да я подкрепя в европейския ѝ път, ако се спазват точките от договора.

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: Обсъдихме това, че е важно да се спазва договорът, да се работи в комисията, след като минат изборите. И в изборната реторика да не се говори за договора с омраза, а да се говори конструктивно, да не се използва политическата реторика, когато се говори за теми за България.

До момента ратификацията на протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО е подписан от 28 от 29-те му членски. Остава Испания да го ратифицира.

Председателят на НС Цвета Караянчева и водената от нея парламентарна делегация се поклониха на гроба на Гоце Делчев в двора на църквата "Св. Спас" в Скопие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лувъра отказа коментар за отменената българска изложба
Лувъра отказа коментар за отменената българска изложба
Започват засилени проверки на замърсяващите автомобили в София
Започват засилени проверки на замърсяващите автомобили в София