НОВИНИ

Северна Македония ще стане член на Организацията за Черноморско сътрудничество

Северна Македония предстои да стане член на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. Процедурата може да приключи до края на годината. Кандидатурата беше подкрепена от Съвета на външните министри по време на среща в София. На форума България предаде на Гърция ротационното председателство на организацията.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:06, 28.06.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Властите в Скопие ще получат официална покана за членство в Организацията за Черноморското икономическо сътрудничество, по инициатива на България.

Екатерина Захариева - министър на външните работи: Радвам се, че всички единодушно решихме да изпратим официалната покана и след ратификацията на нашата харта република Северна Македония ще стане 13-ти член.

Външният министър на Северна Македония Никола Димитров смята, че страната му ще покаже, че 13 може да е щастливо число.

Той изрази благодарност до министър Захариева за подкрепата и смята, че има много хубава символика, че точно по време на българското председателство на ЧИС такава важна организация е постигнала консенсус да ги покани.

Никола Димитров и Екатерина Захариева са разговаряли за европейската интеграция на Северна Македония. Той коментира, че пътят на страната му към Европа няма алтернатива и че ако не получат дата за започване на преговорите, това би било лоша новина за целия регион.

Никола Димитров - министър на външните работи на Северна Македония: Няма много време, имаме битка да си задържим младите. Нямаме право на грешки в региона.

България подкрепя стремежа на Северна Македония за членство в Евросъюза, но ще следи стриктно изпълнението на Договора за приятелство между двете страни, съобщиха след срещата от външното ни министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България получи признание от всички държавни институции в Черна гора
България получи признание от всички държавни институции в Черна гора
Европарите след 2021 г. ще се разпределят по-равномерно между общините
Европарите след 2021 г. ще се разпределят по-равномерно между общините