НОВИНИ

Путин и Зеленски се договориха да съживявят мирния процес в Източна Украйна

В Париж се проведе среща на лидерите от "нормандската четворка". Беше договорено съживяване на мирния процес в Източна Украйна и прекратяване на огъня в конфликтната зона.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:14, 10.12.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Около 2 часа и 20 минути продължи срещата в зала "Мюра" в Елисейския дворец във формат - френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел и президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски. Основна тема на разговорите - Източна Украйна.

Володимир Зеленски, президент на Украйна: Първото нещо, за което се съгласихме, са незабавни мерки за укрепване на сигурността в Източна Украйна. Това означава пълно и безсрочно прекратяване на огъня. То трябва да започне да се прилага до края на годината.
Владимир Путин, президент на Русия: Това е важна крачка напред по пътя на деескалация в Източна Украйна и примирие. Трябва да синхронизираме мирния процес с политически реформи в Украйна, съгласно Минското споразумение.

На четиристранната среща преговарящите са се договорили да работят за размяна на всички военнопленници до края на 2019 г.

Ръководителите обаче не успяха да постигнат съгласие по ключови въпроси като графика за провеждане на избори в Донбас и контрола на границите в района.

След края на четиристранните разговори Путин и Зеленски проведоха кратка друстранна среща на четири очи.

Следващото събиране в "нормандски формат" ще се състои след четири месеца в Берлин.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​ФБР е допуснало грешки при разследването на предполагаемите връзки Тръмп-Русия
​ФБР е допуснало грешки при разследването на предполагаемите връзки Тръмп-Русия
Административният съд заседава по делото за касиране на изборите в София
Административният съд заседава по делото за касиране на изборите в София