В Париж се проведе среща на лидерите от "нормандската четворка". Беше договорено съживяване на мирния процес в Източна Украйна и прекратяване на огъня в конфликтната зона.

Около 2 часа и 20 минути продължи срещата в зала "Мюра" в Елисейския дворец във формат - френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел и президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски. Основна тема на разговорите - Източна Украйна.

Володимир Зеленски, президент на Украйна: Първото нещо, за което се съгласихме, са незабавни мерки за укрепване на сигурността в Източна Украйна. Това означава пълно и безсрочно прекратяване на огъня. То трябва да започне да се прилага до края на годината.
Владимир Путин, президент на Русия: Това е важна крачка напред по пътя на деескалация в Източна Украйна и примирие. Трябва да синхронизираме мирния процес с политически реформи в Украйна, съгласно Минското споразумение.

На четиристранната среща преговарящите са се договорили да работят за размяна на всички военнопленници до края на 2019 г.

Ръководителите обаче не успяха да постигнат съгласие по ключови въпроси като графика за провеждане на избори в Донбас и контрола на границите в района.

След края на четиристранните разговори Путин и Зеленски проведоха кратка друстранна среща на четири очи.

Следващото събиране в "нормандски формат" ще се състои след четири месеца в Берлин.