COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Сградата на Драматичния театър в Благоевград пропада в земята

Сградата на Благоевградския театър се нуждае от спешно укрепване. За последните две десетилетия сградата е "потънала" с повече от 10 см. Има разместване на външните плочки , част от вратите и дограмата са изкривени, и това крие опасност за посетителите.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Десислава Малинова
19:54, 23.01.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Според директора на театъра Александър Галперин теренът, върху който се намира сградата е с подпочвени води. Той предполага, че зачестилите напоследък земетресения допринасят за разместването на земните пластове, а оттам и на самата конструкция на сградата.

Александър Галперин, директор на Драматичен театър "Никола Вапцаров": Ние имаме една трета част стъклена, огромни стъклени площи като фасада. При едно такова разместване, когато нямаш стабилизирана опора, щетите са кратно повече. Почват да хвърчат, да се пукат всички стъклопакети.

От културната институция в града казаха, че вече два пъти са информирали Министерството на културата за проблема. Теренът под сградата е общинска собственост и затова за проблема е сезирана и Областната управа. От там казаха, че възлагането на фирма за експертно становище, както и какви средства ще са необходими за бъде укрепена сградата е от компетенцията на Министерството на културата.

Александър Галперин, директор на Драматичен театър "Никола Вапцаров": Ние само виждаме как изведнъж се пукат стени, разминават се една с друга, не могат да се отворят, щото има поредното спадане надолу и алармираме.

Изпратихме запитване до Министерството на културата какви мерки се предвиждат да бъдат предприети за укрепване на сградата на Драматичния театър в Благоевград. От там втори ден нямаме отговор.

Топ 24
Най-четени
Днес валежите ще спрат, а вятърът ще отслабне
Днес валежите ще спрат, а вятърът ще отслабне
ТОП 5: Районите, които произвеждат най-предпочитаните вина в Югозападна България
ТОП 5: Районите, които произвеждат най-предпочитаните вина в Югозападна България