НОВИНИ

Шахмат са учили в училище преди повече от половин век

Всяко поколение учи по различен начин. Какви учебни предмети и какви правила са спазвани в училищата преди повече от половин век свидетелстват ученически бележници. Двата бележника се съхраняват в етнографската сбирка в Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” в санданското село Дамяница.

bnt avatar logo
от София Гълъбова
16:30, 24.05.2016
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Това са оригинални документи от 1947-а и 1957-а година. По-старият от тях е дарен само преди седмица.

Стефка Марковска – учител по история в Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” – село Дамяница: Историята е много интересна на този бележник, това е бележник на доста възрастна госпожа която е родена в село Хотово, тука в района около Дамяница, и учила в Левунската гимназия – прогимназия, и жената по пощата ни прати бележника с много прочувствено писмо.

Бележникът от 1957 година свидетелства, че сред изучаваните предмети по онова време са наука за растенията, народна говоримост и шахмат. Те са включени в учебното съдържание като седмични теми.

Стефка Марковска – учител по история в Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” – село Дамяница: Особеното е, че в един от бележниците като тема е зададена изучаването на шах, което е много хубаво и което липсва на днешните деца.
Ивана Славкова: "Аз, например, сега искам да играем шах в клас, защото аз досега ни съм играла шах, ще ми е забавно."

В Дамяница се надяват, че и хората, които от десетилетия са напуснали родния си край, ще обогатят с нови дарения този уникален музей.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Икона-реликва на Светите братя Кирил и Методий начело на шествието в Плевен
Икона-реликва на Светите братя Кирил и Методий начело на шествието в Плевен
Масови антиправителствени протести в Белгия
Масови антиправителствени протести в Белгия