НОВИНИ

"Шалом" удостои с почетния си знак Росен Плевнелиев

На церемония в Централната софийска синагога Организацията на евреите в България "Шалом" удостои с почетния си знак президента Росен Плевнелиев, академик Светлин Русев и Българската православна църква.

шалом удостои почетния знак росен плевнелиев
bnt avatar logo
от БНТ
21:54, 08.06.2017
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Посмъртно с отличието беше удостоен Видинският митрополит Неофит, който в периода 1930-1944 г. е бил наместник-председател на Светия Синод.

Тогава архиереите взимат историческото решение да защитят нашите сънародници от еврейски произход от депортиране в лагерите на смъртта.

Президентът Росен Плевнелиев получи почетния знак "Шалом" заради неговите усилия за съхраняване паметта за Холокоста в България, за развитие на българо-израелските отношения и за продължаването на евроатлантическата интеграция на страната ни.

Росен Плевнелиев - президент на България (2012 - 2017): Аз бях и оставам с вас. Имаме обща цел, имаме обща кауза. Общото ни желание за мир и разбирателство между религиите, толерантност, сътрудничество между нациите, държавите и хората. Аз съм един от вас. Един миг, който ме изпълни с невероятен кураж и енергия да продължа да правя това, което правих през годините, днес тук ще остане завинаги в сърцето ми.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение с магнитуд 5,3 разтърси Хавайските острови
Земетресение с магнитуд 5,3 разтърси Хавайските острови
Инспекторатът към министерството на туризма ще започне да действа през 2018 г.
Инспекторатът към министерството на туризма ще започне да действа през 2018 г.