НОВИНИ

Шанхайската организация за сътрудничество набелязва план за развитие

Всестранен план за развитието на Шанхайската организация за сътрудничество ще бъде обсъден на 18-ата среща на върха, която се открива утре в Китай. Китайският президент Си Цзинпин даде тържествена вечеря за участниците във форума. Вече започнаха и двустранни срещи между лидерите.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:13, 09.06.2018
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Шанхайската организация за сътрудничество се е превърнала във важна сила, която съдейства за регионалната сигурност и съвместното развитие, каза китайският президент Си Цзинпин на официална вечеря за участниците в срещата на върха. Тя се провежда в град Циндао, в провинция Шандун, на брега на Жълта море.

Си Цзинпин, президент на Китай: Утре ще проведем първата среща на организацията след разширяването ѝ и ще начертаем план за бъдещото ѝ развитие. Нека срещата в Циндао да стане нов старт за нас.

Китай и Русия оглавяват организацията, която беше основана през 2001 г. В нея участват още Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан, а от миналата година - Индия и Пакистан. След първоначалните цели, свързани с граничните проблеми и тероризма, все по-важно място заема икономическото сътрудничество. Форумът даде възможност за среща между иранския президент Хасан Рохани, който засега е наблюдател, и руския му колега Владимир Путин.

Владимир Путин, президент на Русия: Стокооборотът се увеличава. Ще обсъдим и други въпроси, сред които регионалната стабилност и сигурност. Ние сътрудничим успешно по сирийската криза.
Хасан Рохани, президент на Иран: Относно ядрената ни сделка, Руската Федерация изигра важна роля за нейното осъществяване. Сред оттеглянето на Съединените щати ще е нужен сериозен диалог между страните ни.

Преди да пристигне в Циндао Владимир Путин, който е на държавно посещение в Китай, беше удостоен с Ордена за дружба на Китайската народна република, който се връчва за пръв път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За 11-а година София прайд огласи улиците в центъра на столицата
За 11-а година София прайд огласи улиците в центъра на столицата
Шествие Да спасим децата на България и българското семейство в София
Шествие "Да спасим децата на България и българското семейство" в София