НОВИНИ

​Шанс за двойки с репродуктивни проблеми в Добрич

Шанс за двойки с репродуктивни проблеми дава инициативата на община, бизнес и фондация "Искам бебе" в Добрич. До средата на декември се приемат заявления от семейства, които искат, но не могат да заченат по естествен път за финансиране на ин витро процедури. По данни на "Искам бебе" у нас над 140 000 са двойките с репродуктивни проблеми.

bnt avatar logo
от Петя Николаева
06:52, 30.11.2016
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Това са Мирослава и Даниел, една от двойките с репродуктивни проблеми. Казват, че вече имат всичко, тъй като благодарение на ин витро процедури вече имат две прекрасни дъщери.

Даниел: Имам две страхотни деца и двете са създадени ин витро и са много обичани, много чакани. Изминахме доста дълъг път докато всичко това се случи. В началото незнанието, не точно срама, по скоро мисълта, че ти си единствения, който има проблем доста ни забавиха и ни отклоняваха от пътя, но впоследствие бяхме налучкали точните неща, които трябва да направим и в крайна сметка резултатите са видни.

Желанието за дете било толкова голямо, че в началото нямали търпение да чакат одобрение от националния фонд, затова сами финансирали процедурите, довели до раждането на голямата им дъщеря.

Мирослава: За съжаление много хора около нас имат проблеми, нямат финансовата възможност да реализират своята мечта да имат дете и слава Богу има фонд, по който могат да кандидатстват много от нас. Ние се възползвахме от тоя фонд, за да се роди нашето второ дете. Двойките, които обаче нямат тази възможност да бъдат финансирани от фонда, трябва да се обърнат към общината за такава помощ.

За да помогнат на повече двойки да сбъднат мечтата си за дете, общината пък се обърнала към бизнеса. Първи откликнал собственикът на един от хлебозаводите в Добрич и от всеки продаден хляб се заделят стотинки. Предстои 20 000 лева да бъдат разпределени между 5 двойки, подали заявление.

Йордан Йорданов - кмет на община град Добрич: Надявам се производители не само на хлебни изделия, но и на друг вид услуги и стоки да се присъединят към подобен вид кампания в бъдеще. Искаме по-дълго да върви самата кампания „Зрънце живот“ и в крайна сметка да посеем едно зрънце живот на двойките с репродуктивни проблеми.

До момента над 10 двойки от цялата страна са подали заявления за подпомагане. След жребий, ще бъдат определени тези, които ще получат по 4 000 лева за ин витро процедури.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мишел Обама показа украсата в Белия дом за последен път (СНИМКИ + ВИДЕО)
Мишел Обама показа украсата в Белия дом за последен път (СНИМКИ + ВИДЕО)
МС ще гледа одобрение на допълнителни разходи на МРРБ
МС ще гледа одобрение на допълнителни разходи на МРРБ