НОВИНИ

Шанс за живот без парализа

Българите, приковани към инвалидна количка заради неврологично заболяване, нямат много възможности за терапия у нас, затова търсят центрове за лечение в чужбина. Една от добрите възможности е роботизираната терапия, но единственият шанс за достъп до нея е пациентът сам да си плати лечението.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна С. Ганчева, П. Иванова
16:30, 16.01.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Варненката Росина Русева е пример за ефекта от това лечение. А нейният въпрос е наистина ли е невъзможно и у нас да има подобен център за лечение и терапия. Росина Русева продава картини, за да събере необходимите средства за поредния курс локоматна терапия в Полша.

Росина Русева:
„Това е един робот, включен към компютър, управлява се от специалисти.“

След пълния курс от десет терапии 78 процента от пациентите се възстановяват.

Росина Русева:
„Това не е панацея, но това е единственият шанс за хора, парализирани от церебрална парализа и други неврологични заболявания, да бъдат напълно възстановени.“

Апаратурата за локоматна терапия струва милион и половина евро. На въпроса на Росина защо не се направи такъв център у нас, отговорът е, че в България няма достатъчно пациенти и ще бъде по-скъпо да се лекува тук, отколкото в чужбина. В Полша пациентите са от цяла Европа. След първите четири курса Росина с помощ от майка си ходи и слиза по стълби и движи дясната си ръка.

Росина Русева:
„Програмата - максимум - това е прохождане с бастун.“

Росина разчита на картините и на дарения, за поредния курс са необходими още 3300 лева. Засега стъпките към чудото за Росина са възможни благодарение на дарителите. Тя ги очаква всеки ден от 12 до 19 часа в един от големите търговски центрове във Варна. И се надява такъв център да заработи и у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Термометърът в най-студеното село на света се повреди при -62 градуса (СНИМКИ)
Термометърът в най-студеното село на света се повреди при -62 градуса (СНИМКИ)
​Сръбският президент определи убийството ​на Иванович ​като терористичен акт
​Сръбският президент определи убийството ​на Иванович ​като "терористичен акт"