НОВИНИ

Шарл Мишел - вторият белгиец начело на Европейския съвет

Шарл Мишел е вторият белгиец на поста председател на Европейския съвет след Херман Ван Ромпой.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:33, 03.07.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Изключително харесван в Белгия, винаги начело в класациите на най-одобряваните белгийски политици. Той е най-младият премиер на страната, в момента служебен до съставянето на ново правителство, преговорите за което продължават.

Мишел е потомствен либерал, син на известния белгийски политик - бивш министър, еврокомисар и евродепутат Луи Мишел. Кандидатурата му се появи сравнително късно в обсъжданите имена за поста на Доналд Туск.

За разлика от друг белгиец, също либерал и активен евродепутат- Ги Верхофстат, чието име постоянно се появяваше сред претендентите за топпозициите. Пак за разлика от Верхофстат, който е емоционален и експресивен, Мишел е умерен и спокоен.

Наричат го "майстора на компромисите". Качество, което е много важно във Белгия - страна, в която се говори на три официални езика и има 6 парламента. Вероятно именно талантът му да посредничи и търси компромиси е надделял при избирането му за поста председател на Европейския съвет.

Мишел е баща на три деца, последните две - родени по време на премиерския му мандат. Живее в Брюксел и сегашният му кабинет е на няколкостотин метра от този на Туск. Така че белгийците, които толкова много го харесват, ще продължат да го виждат всеки ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Вълчев: Два учебника бяха подменили духа на учебната програма
Красимир Вълчев: Два учебника бяха подменили духа на учебната програма
Коя е Урсула фон дер Лайен - кандидатът за председател на Еврокомисията
Коя е Урсула фон дер Лайен - кандидатът за председател на Еврокомисията