НОВИНИ

Ще бъдат ли възстановени щетите от градушката в Свищовско

70 000 декара земеделски площи са пострадали след опустошителната буря, проливните дъждове и градушката в Северна България. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева. Заедно с вътрешния министър Младен Маринов и директора на "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов, тя посети най-пострадалите населените места в Свищовско. Сред тях е село Морава.

bnt avatar logo
от Ралица Маринова
08:12, 22.05.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Ураганната буря е помела комина и част от покрива на къщата на 96-годишната Живка Неделчева. Свалена е голяма част от мазилката на къщата. Металните улуци също са откъснати. Водата е влязла и в мазето. Възрастната жена живее сама и недоумява как ще се справи с щетите с пенсията си от 200 лв.

Пороят е унищожил и цялата градина на Николинка Тодорова и е потопил и въглищата. Не е пощадил и сеното и царевицата за животните.

Георги Георгиев – кмет на село Морава: Имаме залети домове, затлачено е и дерето в долния край на селото, което поема всичките води.
Гл. комисар Николай Николов – директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението": Създадени са съответните комисии, които имат за задача освен да опишат проблема, да подскажат как може да бъде решен, да остойностят този проблем и да заявя пред съответните власи за него.

Вътрешният министър информира, че резултатите от работата на комисиите ще бъдат представени на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Младен Маринов –министър на вътрешните работи: Ще се изготви съответната документация и процедура, за да може да се разгледа на следващото заседание, което сигурно ще е в средата на юни месец. И да се прецени какви пари трябва да се отпуснат, за да се възстанови това, което е най-необходимото с оглед недопускане отделянето на населени места без достъп и възстановяване на инфраструктурата.

Предстои оценка на щетите и на земеделските площи, която може да бъде направена след отичане на водите от тях.

Десислава Танева – министър на земеделието: При първа възможност ще вземем съответното решение на ДФЗ. Такова решение взехме в петък и гласувахме 4 млн. лв.

Опустошените населени места тепърва започват да се възстановяват от бедствието и разчитат на подкрепата на държавата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов студен фронт от утре - готова ли е за реакция ИА Борба с градушките
Нов студен фронт от утре - готова ли е за реакция ИА "Борба с градушките"
Ще получат ли достойно обезщетение близките на жертвите от инцидента край Своге
Ще получат ли достойно обезщетение близките на жертвите от инцидента край Своге