НОВИНИ

Ще бъдат ли засегнати доставките на шампанско във Великобритания заради Брекзит?

Притесненията за неуредените търговски отношения след Брекзит карат мнозина британци да се запасяват с някои европейски стоки. На особено внимание от тяхна страна се радва шампанското. Основателни ли са страховете, че френското шампанско ще липсва на трапезите на Острова по Коледа? Думата имат търговците и производителите.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
11:03, 16.09.2019
Чете се за: 00:50 мин.
По света

След седем седмици... или малко повече... нищо не се знае. Дали тривековната любов на британците към френското шампанско ще секне или пенливата течност ще продължи да се лее по празничен повод или без повод и от двете страни на Ламанша?

За всеки случай жителите на Острова се запасяват. А производителите на качествените сортове грозде в Източна Франция запазват спокойствие. В края на краищата дългогодишните навици и наздравици не могат да се изтрият за толкова кратко време. Че дори и задълго.

Пиер-Еманюел Татинже, производител на шампанско: Шампанското е традиционен продукт и традиционно питие, което британците обожават. Те са допринесли много за славната и романтична осанка на шампанското. Доколкото познавам характера на британците, това едва ли ще се промени.

Мъдри думи, които почиват на неопровержими факти. В този смисъл нагласата на френските лозари е за добра реколта и успешни продажби въпреки наближаващия Брекзит.

Пиер-Еманюел Татинже, производител на шампанско: Не мога да кажа, че се тревожа особено. Ако става дума за Брекзит, с удоволствие бих обсъдил бъдещето с Борис Джонсън на чаша шампанско.

За да подсигурят плавен преход за шампанското в близко бъдеще, френските доставки към Острова все пак са се увеличили през последните месеци, с оглед на предупрежденията за хаос по границите и евентуално налагане на нови такси.

По-малките производители наистина могат да претърпят загуби в тази надпревара. Но големите, които изнасят за десетки страни, са сигурни, че могат да пренасочат солидни партиди към други пазари. Шампанското си е шампанско навсякъде по света, казват те.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как родителите помагат на децата да се адаптират в училище?
Как родителите помагат на децата да се адаптират в училище?
Президентът поздрави учениците и учителите
Президентът поздрави учениците и учителите