НОВИНИ

Ще бъде ли огласен публично докладът за руска намеса в изборите на САЩ?

Разследването за руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г. приключи. Резулатите обаче не бяха оповестени. Заключенията на специалния прокурор Робърт Мълър по случая са в ръцете на министъра на правосъдието. Адвокатите на президента Доналд Тръмп настояват да се запознаят предварително с доклада, а неговите опоненти -демократите, искат веднага да бъде огласен публично.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:46, 23.03.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Още не е ясно дали докладът ще бъде частично или напълно огласен. Министърът на правосъдието Уйлям Бар ще уведоми американските законодатели за основните заключения на Мълър вероятно още днес или утре.

Източник от министерството твърди, че прокурорът не препоръчва нови обвинения. За публикация на доклада настояват от Демократическата партия.

Чък Шумър, лидер на демократите в Сената: Наложително е целият доклад да бъде огласен. На Белия дом не трябва да се позволява да се намеси в решението кои части да бъдат публикувани.

Мисията на специалния прокурор ще приключи тези дни, съобщи днес говорителят му. Робърт Мълър подведе под отговорност 34 души, сред тях руски граждани и шестима души, свързани с кампанията на Тръмп. Разследването му трябва да отговори на основния въпрос - повлияла ли е Москва на избора на президент на Америка през 2016-та.

Не, не е имало съглашателство, повтаря непрекъснато Тръмп. Русия също отрича някаква роля.

Конфиденциалният все още доклад подготвя сцената за големи публични битки, смятат наблюдатели.

Подобно на Мълър, специален прокурор разследва скандала "Уотъргейт", който през 1974 г. принуди Ричард Никсън да стане единственият американски президент, подал оставка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военни обезвредиха боеприпас тип „лимонка“ във варненското село Венчан
Военни обезвредиха боеприпас тип „лимонка“ във варненското село Венчан
Ограничени протести на жълтите жилетки във Франция
Ограничени протести на "жълтите жилетки" във Франция