НОВИНИ

Ще бъде ли освободен от затвора бившият бразилски президент?

Върховният съд на Бразилия взе решение, което може да доведе до освобождаването на близо 5 000 затворници, включително бившия президент на страната. Луиз Инасио Лула да Силва излежава присъда за корупция.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:12, 08.11.2019
Чете се за: 00:32 мин.
По света

След дълги дебати решението на бразилския Върховен съд беше подкрепено с гласовете на шестима магистрати срещу пет против. То гласи, че осъдените трябва да влязат в затвора, само след като са изчерпали възможностите си за обжалване на присъдите. Според критици това може да отнеме години, особено в случаите, когато са замесени хора с много възможности и пари.

Решението означава, че хиляди осъдени могат да излязат от затвора, включително бившият президент Лула. Адвокатите му поискаха „незабавното освобождаване" на бившия президент, който според тях е неправомерно в затвора от 579 дни.

74-годишният Лула излежава присъда от 8 години и 9 месеца за корупция и пране на пари. Той беше президент на Бразилия от 2003 до 2010 г. и беше фаворит на президентските избори през 2018 г., но влизането му в затвора му попречи да участва във вота.

Решението на бразилските магистрати може да се смята за удар за разследващите по знаковото дело за корупция, което се радва на подкрепата на много обикновени бразилци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въздухът в Индия - опасно мръсен
Въздухът в Индия - опасно мръсен
Осъдиха двама за производство на фалшиви банкноти
Осъдиха двама за производство на фалшиви банкноти