COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Започваме разговори с Лувъра за нови изложби за други исторически периоди

Преминаваме към разговори с Лувъра за договаряне на нови изложби в рамките на други исторически периоди. Това заяви пред БНТ министърът на културата Боил Банов по повод отмяната на българската изложба в музея. Изложбата с работно заглавие "Изкуство и култури в България през XVI-XVIII век" трябваше да бъде представена в отдел "Ислямско изкуство", което събуди недоволството на български учени и предизвика остра реакция на Светия синод, както и от българското общество.

Милена Кирова
от Милена Кирова
14:45, 13.02.2020
Чете се за: 00:47 мин.
Животът
Започваме разговори с Лувъра за нови изложби за други исторически периоди
Боил Банов, министър на културата: По въпроса за изложбата в Лувъра - 2012 година е договорена тази изложба. През 2016 отново е предоговорена от Вежди Рашидов. Тя е договорена в рамките на трите изложби, две от които се проведоха успешно. Два пъти е подписано едно и също нещо. С идването на моя екип фактически - продължихме работата по така подписаните документи.
Периодът 16-18 век на изложбата подсказва, че в частта освен ислямско изкуство, в частта типично българско изкуство, се очаква да са икони. Уведомили сме Лувъра, че Българската патриаршия рядко дава икони за цели на изложби. Въпреки това Лувъра изпратиха куратор. Подсигурихме срещи във всички музеи. И се подходи както винаги - изпращаме официални писма до съответните институции. От БПЦ отговорът беше категоричен: "Не благославя".
Оттук насетне преминаваме към разговори с Лувъра за договаряне на нови изложби в рамките на други исторически периоди. Имаме Второ българско царство, което можем да покажем. Всичко друго по отношение на тази изложба е една тежка спекулация.
От морална гледна точка - отказът на БПЦ - е със знак на Конституцията.
Френският куратор има право да преценява това, което реши. Договор не е сключван за тази изложба. Това е първоначално набиране на артефакти. Това не означава, че това е нашата визия. Това е визията на Лувъра. Който е подписвал тези договорености, той да обяснява. Аз съм длъжен да ги спазвам.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Джип се движи с рекордните 136 км/ч по Подбалканския път
Джип се движи с рекордните 136 км/ч по Подбалканския път
Наградиха пожарникарите, гасили огъня след взрива във Варна
Наградиха пожарникарите, гасили огъня след взрива във Варна