НОВИНИ

Гърция търси по-бързо решение на казуса с турските военни

Тежък дипломатически казус за Гърция след вчерашното приземяване на турски хеликоптер с 8 военни на летището в Александруполис.

bnt avatar logo
от Катя Пеева
19:54, 17.07.2016
Чете се за: 01:05 мин.
По света

От една страна, Турция настоява незабавно да бъдат върнати и предадени на турското правосъдие, а от друга - Гърция е длъжна да следва процедурите на международното право и да разгледа молбата на арестуваните турски военнослужещи за политическо убежище.

Днес те за първи път бяха изправени пред съда в Александруполис и им бяха повдигнати няколко обвинения, а утре ще подадат молбите си за убежище и ще чакат отговор на институциите в ареста. Днес сутринта в Александруполис пристигна друг турски екипаж, който отведе хеликоптера обратно в Турция.

По закон срокът за разглеждане на тези молби е 90-дневен, гръцки източници сочат обаче, че се бърза и отговор за съдбата им ще има не по-късно от 8-9 дни.

Видимо има много силен натиск от страна на Анкара военните да бъдат екстрадирани, ако е възможно дори вчера. Минимум три месеца е срокът за разглеждане на молбите за политическо убежище, както и за всички останали 57 хиляди бежанци. Но за турските военни се прилага не някаква експресна процедура, а светкавична.

Това ясно показва, че Гърция се опитва по-бързо да реши този случай, за да не се стигне до някакъв политически скандал или обтягане на отношенията между двете страни, защото съдбата на тези осем военни рефлектира и върху това, че Турция може да откаже например споразумението за връщане на бежанци от Гърция. От друга страна, Атина трябва да спази Женевската конвенция, както и всички международни норми в защита правата на човека.

Не трябва да се избързва, съветват юристи, защото казусът се наблюдава и от международни организация.

Показанията на военните днес пред прокурора на Александруполис промениха неочаквано обвиненията в много по-лека форма. Те са обвинени само в нелегално влизане в страната, но не ги обвиниха в риск за живота на хората или в нарушаване на международните отношения на страната. Това предполага, че може да получат условна присъда. В момента задържани се намират в полицията в Александруполис и утре ще бъдат изправени пред гръцки съд, който ще разгледа тяхната мярка за задържане. Няма вероятност да бъдат пуснати под гаранция.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свидетелски разкази за ужаса, преживян в Истанбул
Свидетелски разкази за ужаса, преживян в Истанбул
От нашия пратеник: На площад Таксим отново се събират хора
От нашия пратеник: На площад Таксим отново се събират хора