НОВИНИ

Ще има ли Италия нов премиер?

Джузепе Конте ли е новият министър-председател на Италия - въпрос, на който все още няма отговор. Окончателното решение ще е на президента Серджо Матарела, който и днес продължи политическите консултации по темата. Кой е Джузепе Конте, какви са очакванията на италианците и обосновани ли са опасенията за напрежение между Рим и Брюксел?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:21, 22.05.2018 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Ако никога не сте чували името Джузепе Конте, сте попаднали в правилната компания. Не са го чували и повечето италианци. Само за часове юристът и преподавател по право стана известен, защото беше предложен от антисистемното движение "5 Звезди" и крайнодясната "Лига" за премиер на коалиционното правителство, за което те се споразумяха по-рано.

Джузепе Конте, близък до 5 Звезди, вече предизвика противоречиви коментари. Технократ, без никакъв политически опит, за когото в медиите се появи, информация, че част то фактите в биографията му не отговарят на истината.

Като твърдението, че е учил в Нюйоркския университет, от където отрекоха лице с такова име да фигурира сред студентите или преподавателите на висшето учебно заведение. Но казаха, че може да е бил част от кратки програми, данните за които не се архивират. Италианците приемат ситуацията спокойно, но вече искат да се сложи край на политическата нестабилност.

Данте Демофонти, собственик на ресторант: "Мисля, че Италия се управлява зле - от политическа гледна точка. Няма политик за когото бих гласувал. Страната ни е в беда, но вярвам, че всичко може да се реши, и че с времето всичко ще се нареди."
Франческо Конти, бизнесмен: "Мисля, че това може да бъде един добър компромис. Най-важното нещо е да започнем да се движим нанякъде, италианците вече са изморени от политици, които мислят само за собствения си интерес."

Президентът Матарела не е задължен да одобри кандидатурата на Джузепе Конти, но ако това се случи, ще сложи край на политическия вакуум в Италия след парламентарните избори през март, на които никоя партия не спечели мнозинство.

Опасенията са, че Конте ще застане начело на кабинет, определян като популитски и евроскептичен. Въпреки, че според местните медии тонът на коалиционното споразумение, подписано между "5 звезди" и "Лигата" е смекчен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на розопроизводители, министър Порожанов обмисля Закон за розата
Протест на розопроизводители, министър Порожанов обмисля Закон за розата
Ангела Меркел е разговаряла с премиерите на Гърция и Македония
Ангела Меркел е разговаряла с премиерите на Гърция и Македония