НОВИНИ

Предлагат частично връщане на проекта за закупуване на нови изтребители

Процедурата по закупуване на нов изтребител да се върне на ниво изпращане на оферти към страни-производителки. Това предлага на Министерството на отбраната временната анкетна комисия за изтребителите в окончателно гласувания доклад за работата й. Основният мотив на комисията са открити пропуски и изкривявания в работата на Министерството на отбраната през последните години.

Александър Марков
от Александър Марков
18:20, 20.09.2017
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Повече от три часа и половина продължи заседанието на временната анкетна комисията, която проучваше как е проведена процедурата за избор на нов изтребител. В доклада си комисията предлага да рестартира частично проекта за закупуване, на ниво изпращане на предложения за оферти на страните производителки на такава техника - Португалия, САЩ, Италия и Швеция. За този доклад гласуваха 13 депутати, а 6 депутати от БСП бяха против.

Основният аргумент е един съществен пропуск открит в работата на Борда за управление на този проект. Проектът е следният - когато НС гласува критериите, те са били 7, а един от тях е бил България да изплаща на разсрочено плащане въпросният самолет. Този критерий е бил препоръчителен, по-късно Бордът, под командване на ген,.Румен Радев, тогавашен командир, е решил той да стане задължителен. Според комисията тази промяна в правилата е довела до неравнопоставена конкурсна процедура и е довела до дисквалифициране на една от офертите на САЩ.

За да се възстанови равновесието, анкетната комисия предлага на Министерството на отбраната този критерий да стане препоръчителен и конкурсът да се проведе наново.

Освен това според комисията не е взета предвид нова оферта от САЩ за доставка на изтребителите F16.

Емил Христов - председател на Временната анкетна комисия за изтребителите: Един от основополагащите критерии, а именно схемата за плащане е изведен като 8-ми задължителен, основаването, аргументирането с решението на НС в случая се оказа не съвсем коректно, защото НС е утвърдило в своето решение в проекта не 8, а 7 задължителни изисквания.
Филип Попов - БСП : Тази комисия за мое съжаление ще се превърне в трибунал, по отношение на атаките срещу президента на България, казвам го, защото с това предложено решение комисията излиза извън мандата, извън своите правомощия ,които са дадени с решението на НС. Недопустимо е в рамките на 2 месеца, след няколко изслушвания, тази комисия да направи предложения за връщане на процедурата.
Джейхан Ибрямов - ДПС - Ние ще подкрепим този доклад, защото виждаме пропуски в работата на ведомството, но ме притеснява друго нещо - всички тези последните няколко дена драми, които се разиграват не говорят добре за България.
Владимир Тошев - ГЕРБ - Пренебрегвайки собствените си разпореждания, експертите са си позволили да не се съобразили с валидността на критериите и от препоръчителни да ги направят задължителни тези разплащания.
Борис Вангелов - Обединени патриоти - За какво сме събрани - да проучим процедура за избор на нов тип боен самолет и факти и обстоятелства за провеждане на тази процедура. Нищо друго.
Симеон Симеонов - ДПС - Необходимият бюджет трябва да осигурява необходимата подготовка на трите вида въоръжени сили, но конкретно говоря за летателния състав, който касае всички нас. В момента говорим за многоцелевия изтребител - ако не се отделят необходимите средства да има необходимия нальот да поддържат пилотите, ще дойде време да се купи нов изтребител и няма да има кой да се качи на този изтребител.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двойно повече полиция по пътищата в Благоевградска област утре
Двойно повече полиция по пътищата в Благоевградска област утре
Посещението на президента Румен Радев в Ню Йорк в снимки
Посещението на президента Румен Радев в Ню Йорк в снимки