НОВИНИ

Ще има ли обединение на евроскептичните сили от Италия и Франция в новия ЕП?

Евроскептичната партия "Лига" на вицепремиера Матео Салвини печели изборите в Италия, показват екзит половете. Изненадващо, втора е лявоцентристката "Демократическа партия", а трета - популистката формация "Пет звезди", която управлява Италия в коалиция със Салвини. Изборите там в страната преминаха при активност от 61%.

Александър Марков
от Александър Марков
12:25, 27.05.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Евроскептиците в Италия убедително спечелиха евроизборите след миналогодишната им победа на извънредните в страната парламентарни избори. Италия твърдо поема по пътя на евроскептицизма. Предварителните резултати, които бяха разпространени, показват следното:

  • Антиимигранстката крайнодясна евроскептична съуправляваща партия "Лига" на вицепремиера Матео Салвини - 33%
  • Лявоцентристите от Демократическата партия - 23%
  • Пет звезди - популистката партия, която също е в коалиция с "Лига" на Луиджи ди Майо - 16%
  • Форца Италия - крайнодясна партия на бившия премиер Силвио Берлускони - 8%
  • Последни са крайнодесните от Италиански братя - 6%
;

Общо четири от петте партии, които ще влязат в ЕП от Италия са евроскептични и големият победител Матео Салвини побърза да обяви снощи началото на нов Ренесанс за Европа, имайки предвид победите на Марин Льо Пен във Франция и Найджъл Фараж във Великобритания. Групата, която той ще сформира с Льо Пен се очаква да бъде шестата по големина в ЕП.

Матео Салвини, вицепремиер и лидер на "Лига": "Лига" е първа политическа сила в Италия, но Марин Льо Пен печели във Франция, Фараж печели във Великобритания... Това е знак, че Европа се променя. Резултатите от вота потвърждават очакванията ни. Но сега не е време за празненства, а за действия. Милиони европейци ни показаха, че имаме мисия - да насочим дебата за Европа в правилната посока.

Италия е една от страните, основателки на ЕС. След тези резултати при 60% активност, страната поема по пътя на евроскептицизма. Популистите от Пет звезди губят почти половината си гласоподаватели само за една година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Двама ранени при стрелба в училище в Полша
​Двама ранени при стрелба в училище в Полша
Да затвориш кръга отвътре
Да затвориш кръга отвътре