НОВИНИ

Ще има ли промяна в конкурса за ремонта на столичния площад „Света Неделя“?

Кметът на София Йорданка Фандъкова се среща утре с представители на Камарата на архитектите. Работната среща е заради искането на камарата за промяна в конкурса за площад „Света Неделя. По тяхно искане изискванията за участие в конкурса вече бяха занижени веднъж. На срещата ще присъства и главния архитект на столицата Здравко Здравков, който е категорично против повече промени.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:20, 11.10.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Срещата с Камарата на архитектите е по желание на кмета Фандъкова. Ще се коментират условията на конкурса за реконструкция на площад „Света Неделя", които ограничавали конкуренцията. Главният архитект на София обаче смята, че площадът пред храма „Св. Неделя“ не е опитно поле и няма да позволи някой да се упражнява там.

арх. Здравко Здравков: Искам да има съответната отговорност, зад всяко едно проектантско решение да седи човек, който е отговорен, да си носи проектантските отговорности, а не да дойде някой, който да каже „Аз не знам как се прави, по проекта беше нещо друго“.
;

От БСП поискаха да има и периодично отчитане на етапите на подобни ключови проекти и попитаха от къде ще бъде финансиран „контрола на контрола“.

Милка Христова, БСП-София: Точно от кое перо на проекта или от личните финанси ли на г-жа Фандъкова ще бъде плащано за този „контрол на контрола“.
Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ, СОС: Творческият съвет на столична програма „Култура“ се събира един или два пъти месечно абсолютно безвъзмездно, това е въпрос на чест за работа за града.
;

Ремонтът в градинката между СУ „Св. Климент Охридски“ и Народното събрание е в разгара си. Премахнати са жълтите павета, а на тяхно място ще се постави гранит. Причината е, че жълтите павета са много хлъзгави за пешеходците.

Те се съхраняват и се използват за замяна, когато се наложи.

;

Предстои и цялостна реконструкция на релсите по бул „Цар Борис III“ и ул. „Каменоделска“. По тях ще тръгнат и нови мотриси. Това ще стане с отпуснатите от Европа близо 47 милиона евро за модернизиране на трамвайния транспорт.

Евгени Крусев, зам.-кмет по транспорта: Съответно с новите трамвайни 13 мотриси ще се направи реорганизация, така че най-старите мотриси като тези, които се движат по линия 6, ще бъдат изведени от екплоатация.

Реконструкцията на най-натоварената трамвайна линия номер 5 ще започне през пролетта на 2019-та.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Авария при старта на кораба на „Союз“, екипажът е невредим
Авария при старта на кораба на „Союз“, екипажът е невредим
Няма никакви пречки за връщането в България на Северин Красимиров
Няма никакви пречки за връщането в България на Северин Красимиров