НОВИНИ

Ще има ли референдум за корекция на границата Косово - Сърбия

Президентът на Косово Хашим Тачи повтори идеята за корекции на границата със Сърбия. В профила си във Фейсбук той коментира, че инициативата среща голям отпор и единственият възможен изход е да бъде свикан реферндум. Още преди седмица Тачи поясни, че не става дума за размяна на територии или разделяне на Косово. И опозицията в Прищина, и властта в Белград реагираха остро.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
22:08, 09.08.2018
Чете се за: 00:26 мин.
По света

Регулирането на отношенията между двете страни е ключово за европейската им перспектива. Корекциите ще бъдат на дневен ред през септември, когато Косово, което не е признато от Белград и Сърбия ще седнат на една маса в Брюксел, в пореден опит да изгладят споровете по между си.

Хашим Тачи, президент на Косово: Решен съм да постигна спорaзумение и след молба на представителите на Прешевската долина, предложих корекция на границата със Сърбия - като единствено възможен вариант за официализиране на исканията на албанците там. Това не означава разделяне на Косово, нито автономия за сърбите. Корекцията на границите означава присъединяване на Прешево и околностите, което трябва да е нормален, прозрачен процес.Времето на войните свърши, няма да има разделяне, размяна или автономия. Само корекции и само със съгласието на двете страни.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Холандските пилоти получиха разрешение да се включат в стачката на Райънеър
Холандските пилоти получиха разрешение да се включат в стачката на "Райънеър"
КАТ провежда акция за пияни и дрогирани шофьори по Южното Черноморие
КАТ провежда акция за пияни и дрогирани шофьори по Южното Черноморие