НОВИНИ

Ще има ли следваща българска изложба в Лувъра?

Министърът на културата Боил Банов заяви пред БНТ, че се водят разговори с Лувъра за договаряне на нови изложби в рамките на други исторически периоди. Коментарът е по повод отмяната на българската изложба в музея. Според посланика на Франция Флоран Робин едва ли ще може да се договори нов период за българска изложба в Лувъра.

Милена Кирова
от Милена Кирова Айше Сали
20:48, 13.02.2020
Чете се за: 00:43 мин.
Още
Флоран Робин, посланик на Франция: Дълбоко съжалявам за отмяната на изложбата, защото мисля, че щеше да бъде много хубав повод да преоткрием България сред милиони посетители. Смятам, че това няма да се отрази на много доброто сътрудничество между България и Лувъра.
БНТ: До две години смятате ли, че ще има друга изложба с по-различна тема? Възможно ли е да се случи?
Флоран Робин, посланик на Франция: Много искрено искам да кажа, че това ще бъде трудно, защото Лувъра има програма за 10 години напред и много по-реалистично би било да се ориентираме към други проекти.
Вежди Рашидов, председател на Комисията по култура и медии: Аз се опитах, България я вкарах в световния музей, защото е държава в държавата. Снощи проверих - 1 000 човека влизат зимния период в България туристи и проверих Лувъра - 30 000 на ден. И от вчера имам есемес, ще ви го покажа, откровен съм. Няма повече България в Лувъра. Някои се броят, че ние движим света - 6 000 000, толкова е град Марсилия и ми е тъжно.
Боил Банов, министър на културата: Нашите взаимоотношения са много отдавна. Продължават да работят тук техни археолози, имаме и съвместни проекти извън правенето на изложби, така че със сигурност мисля, че ще подпишем ново 5-годишно споразумение с поне 2 или 3 фиксирани изложби вътре.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мариус Донкин чества 70-годишния си юбилей на сцената на Народния театър
Мариус Донкин чества 70-годишния си юбилей на сцената на Народния театър
По-високи субсидии срещу отказ от реклама предлагат обществените медии
По-високи субсидии срещу отказ от реклама предлагат обществените медии