НОВИНИ

Ще има ли воден режим заради урана в Хасково?

Районната прокуратура в Хасково разпореди проверка за укриване на информация за състоянието на водата в града. Днес Регионалната здравна инспекция спря работата на две помпени станции заради повишени количества уран, открити в новите проби. От водното дружество смятат, че режимът на водата в Хасково става неизбежен. Остава забраната водата да се използва за пиене и готвене.

bnt avatar logo
от БНТ
18:33, 19.04.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Разследването на прокуратурата е за това, че в периода 28 октомври 2016 година - 4-ти април 2017 длъжностни лица са укрили информация за състоянието на водата в града - наличие на уран и алфа активност над нормите в помпена станция номер едно. Според държавното обвинение това е довело до немаловажни вреди на околната среда, живота и човешкото здраве.

Христина Жисова, наблюдаващ прокурор: Ще се изследват всички възможно версии и ще се анализират задълженията на всички длъжностни лица от всички институции, за да се конкретизира кой какво не е спазил. Това престъпление, нарушение ли е и така нататък. Този състав предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 100 до 1000 лв.

От здравната инспекция днес спряха работата на помпени станции 1 и 2, защото и последните проби са показали наличие на уран над нормите. Двете съоръжения доставяха вода на 5 хасковски квартала. Те подават между 80 и 100 л. вода в секунда.

Инж. Тодор Марков, началник ВиК -Хасково: Ще опитаме от Северна зона да подадем вода. Обръщаме движението на водата. Досега се движеше от юг към север, сега от север към юг ще я подадем. Надявам се да няма хидравлични удари, всичко да мине нормално.

БНТ: Ако не мине нормално, тогава ли стигаме до воден режим?

Инж. Тодор Марков, началник ВиК -Хасково: Неминуемо ще има воден режим, без тези литри не можем да се справим със ситуацията.

Областният управител заяви, че въпреки спирането на помпените станции в момента резервоарите, които захранват кварталите, са пълни и ще стигнат за 2-3 дни. Идеята е чрез спирането на съоръженията да се търси източникът на замърсяването.

Минко Анcгелов, областен управител на Хасково: Ние сме заинтересувани да не оставим квартали, които са без вода или на някакъв воден режим, тъй като мога да каза, че показателите на останалите водоизточници са в норми.

От ВиК дружеството казаха,че ще се опитат поне в следващите 1-2 дни да не спират водата в Хасково.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна вторият етап от ремонта на Аспаруховия мост във Варна
Започна вторият етап от ремонта на Аспаруховия мост във Варна
Румен Радев връчва следващата седмица мандат за съставяне на правителство
Румен Радев връчва следващата седмица мандат за съставяне на правителство