НОВИНИ

Ще има пречиствателна станция на река Драговищица край Босилеград?

Ще бъде построена пречиствателна станция за водите на река Драговищица край Босилеград. Това стана ясно днес след среща на министрите на екологията на Сърбия и България Горан Триван и Нено Димов. Срещата се състоя в сръбския град Димитровград и беше предизвикана от протести на българите от Западните покрайнини заради замърсяване на водите в района от оловно-цинковата мина "Караманица".

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:26, 22.01.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Няколко мерки срещу замърсяването на водите на река Драговищица край Босилеград набелязаха след близо двучасова среща двамата министри на екологията. Първо - министър Горан Триван каза, че Сърбия ще засили надзора над мината и обеща да бъде построена пречиствателна станция.

Горан Триван, министър за защита на околната среда на Република Сърбия: На общината са дадени 65 хиляди долара, за да се подготви техническа документация. Ще има проверка, ще се извършат и всички предварителни дейности, за да започне изграждането на система за пречистване на отпадните води.Това е от изключителен интерес за хората в Босилеград и за нашата приятелска България. Може да ми имате доверие, че ще свършим тази работа перфектно.

Сръбският министър на екологията е обещал в разумно време България да получи данни какво е в момента състоянието на водите на река Драговищица. Изпратено е писмо до сръбското Министерство на земеделието, което отговаря за водите.

Горан Триван, министър за защита на околната среда на Република Сърбия: Съгласно данните, с които разполагаме всички параметри на всички измервания на водите там са в законните концентрации. Но ще повишим контрола.

За да се уеднаквят обаче методите на отчитане на замърсяването министър Нено Димов е предложил създаването на работна група с експерти от двете страни.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Дали методите, по които ние мерим, методите, по които те мерят съвпадат, дали стойностите са еднакви. Но това ще бъде и помощ в общото развитие на Сърбия към ЕС, защото ние изпълняваме европейските норми, ние мерим по европейските методи и те ако случайно имат разминаване това ще е помощ за тях да могат да направят преждевременно крачка напред към уеднаквяване, за това към което се стремят.

И още - България иска да участва, ако флотационната инсталация за оловно-цинковата руда продължи да работи, в оценката за въздействието ѝ върху околната среда в трансграничен аспект.

Днес бяха подписани и меморандум за разбирателство между двете министерства и споразумение за ранен обмен на информация в случай на радиационна авария.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строеж на къмпинг „Градина“ предизвика тревога и проверка на РИОСВ
Строеж на къмпинг „Градина“ предизвика тревога и проверка на РИОСВ
Либия иска възстановяване на икономически връзки с България
Либия иска възстановяване на икономически връзки с България