НОВИНИ

Нарушенията във фонда за лечение на деца - на прокурор

Бивши членове на обществения съвет към Фонда за лечение на деца са сезирали прокуратурата за документни престъпления, злоупотреба с лични данни, подмяна на подписи и заблуда на съда. Сигнал за нередности са подали и от Министерството на здравеопазването. Още на 26 януари ведомството е уведомила прокуратурата за нарушенията, открити при проверка на специално назначена комисия от Министерството.

Айше Сали
от Айше Сали
19:50, 20.03.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Документи и решения, забавени с месеци, както и неразгледани заявления за помощ. С част от нарушения във Фонда за лечение на деца ви запознахме още вчера. 127 страници разясняват резултата от проверката, a в 24 от тях информацията е прикрита, защото вече е в прокуратурата. Здравното министерство е подало сигнал в края на януари.

Според ведомството голяма част от нередностите са извършени по време на управлението на проф. Владимир Пилософ, който подаде оставка. Проф. Пилософ пък определи доклада като некоректен. Бившият директор подал възражение срещу констатациите в него през декември, но не получил отговор на жалбата си.

И още един сигнал за нарушения ще бъде разгледан от обвинението. Той е от бивши членове на Обществения съвет към Фонда, но няма връзка с констатациите в доклада.

Невена Зартова, говорител на Софийската районна прокуратура: "Наблюдаващият прокурор възложи проверка по този случай. Ще бъдат снети обяснения от всички запознати със случая лица, ще бъдат изискани и приложени копия по всички документи, ще бъдат изготвени необходимите експертизи."

В срок от 30 дни трябва да бъде решено дали нарушенията ще влязат в съдебната зала. И докато очакваме прокуратурата да се произнесе засега едно е категорично - промени в правилника на Фонда за лечение на деца ще има. Вече е проведена и първата среща с членове на Обществения съвет. Министерството на здравеопазването очаква предложения за промени, които ще улеснят работата на институцията

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благотворителен обяд за деца бежанци
Благотворителен обяд за деца бежанци
Ердоган с обвинения към Международния олимпийски комитет
Ердоган с обвинения към Международния олимпийски комитет