НОВИНИ

Ще има стипендии за успех и за осмокласниците

Това обяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова в интервю за БНТ.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:40, 13.12.2017 (извънредно)
Чете се за: 03:31 мин.
Още

За първи път осмокласниците тази година ще получават стипендии за успех според новия закон, колко пари общо са отделени от бюджета? И доколкото разбирам тази пари ще влязат от бюджета със задна дата, а сега училищата със собствени средства ще дават стипендиите.

Таня Михайлова - зам. министър на образованието и науката: Към края на годината са предвидени средства, които да покрият, това разширяване на обхвата, защото така или иначе стипендиите са целеви средства, които се формират в бюджетната година, тя започна на 1 януари и според броя на учениците в училището и съответно сумата, която се полага, т.е. тези, които са имали право да получават стипендии, и съответно през следващата вече финансова година тези средства са предвидени, така че по-скоро има възможност тези средства да бъдат предвидени, факт е че осмокласниците ще взимат стипендия, защото това са учениците, които имат вече завършено основно образование.

Колко милиона са отделени?

- Аз не бих конкретизирала в момента сумата, защото все още не е факт и самото постановление.

Четох за 8-9 млн. лева?

- Са предвидени да, но когато говорим за цифри, нали, в момента, в който е факт и е подписана, тогава веднага ще кажем точната сума.Защото това са разчети все пак. А иначе разширен е обхватът на групите за получаващи стипендия.

И влизат осмокласниците? Колко осмокласници ще получат стипендии за успех?

Зависи вече какъв им е успехът. Колко ще кажат самите училища, защото възможността за определяне на учениците и критериите са в правомощията на директора на училището, така че всяко училище вече ще знае точната сума, ние няма как да знаем успеха, защото когато говорим за стипендии за образователни резултати или стипендията за отличен успех, училището има ангажименти да контролира посочения успех дали наистина отговаря на изискванията. Другата стипендия, в която се допуска успехът да бъде един от критериите, това е т.нар. социална стипендия или за подпомагане достъпа до образование. Никога в една учебна година няма гаранция, че учениците, които първия срок получават стипендия, същите ученици ще получават втория срок или че броя на учениците ще бъде константна величина,защото успеха са мени.

Но горе-долу ориентировъчно поне може ли да кажем колко хиляди осмокласници ще получат стипендии?

Нека когато вземем справката от училищата тогава да ви кажа, защото няма как да следим средния успех на учениците по време на учебната година. Но например стипендиите, които не се влияят от успех, това са стипендиите за ученици без родители.

Те колко са? Броят се увеличава в училищата. Това е тенденцията.

Иначе училищата са задължени списъците да бъдат публични, нещо, което е важно да се знае, че от тази година като предложение, учениците с трайни увреждания или без родители имат възможност да получават и 50% от стипендията за успех, ако имат отличен успех.

Как училищата определят успеха, чух че някои взимат успеха от миналата година от 7 клас, други добавят и бала от НВО?

Критериите се изработват от всяко училище, в постановлението не се дават критериите. Директорът назначава комисия, която да предложи критериите за стипендия, комисията е тази, която ще види какви са възможностите и ще предложи конкретната сума за стипендията.

От 21 до 60 лева ли?

- Вече до 60 лева, да. Беше до 50 лева, сега е до 60 лева. Но вече точно каква ще бъде сумата, зависи от средствата, които има училището и второто - Комисията ще бъде тази, която ще ги определи. Разбира се може да има неравнопоставеност между различните училища, в зависимост от броя на учениците, които получават стипендия, в зависимост от вижданията на Комисията, защото има училища, в които от 5.50 до 6.00 учениците взимат една и съща сума, също така има училища, които разпределят в този диапазон сумата на стъпки. Т.е. 5.50 взимат една сума, 6.00 - друга.

Големият проблем е, че в училищата с много отличници децата взимат по-малки суми.

Да,така е.Това е факт. Смятам, че това е следващата стъпка - да работим в това да няма такава разлика, но към момента се случва. По-скоро съм за разлика в стъпките между 5.50 и 6.00.Така смятам че е редно, в групата да има диференциация. Това е въпрос на училищна политика.

Разбирам, че някои училища изплащат палите всеки месец, други за Коледа, трети в края на първия срок. Как е редно?

Хубаво е да се плащат стипендиите месец за месец, регулярно, но е факт, че част от училищата плащат два пъти в срока - преди Коледа и в края на първия срок, факт е, че други училища плащат в края на срока еднократно. Смятам, че трябва да има ритмичност и най-добрият начин е месец за месец. Но зависи от решенията на Комисията, която е утвърдил директора. Но от гледна точка на изплащане на сумите, най-добият вариант, правилният и по отношение на бюджета в училище, е да се плащат регулярно. В началото на първия и втория срок е нормално да има и едно забавяне, защото това са множество документи, които подлежат на проверка.

А как да се изплащат - чрез карта или на ръка?

Този разговор не е нов, има за и против. В картата постъпват с едно нареждане, няма струпване пред касата, от друга страна картите имат такса, но това пак е въпрос на училищна политика. Като че ли учениците предпочитат веднага в брой да си вземат парите.

Учениците в частните училища ще взимат ли стипендии за успех?

Тази година също има възможност и те да получават, също ученици, които са потърсили убежище. Учениците, които са от интернати имат възможност да получават месечно 33 лева джобни пари.

Има заделени пари в бюджета, но в момента училищата изплащат парите от своите бюджети?

Всеки момент предстои Постановлението да бъде одобрено и гласувано на Министерски съвет, вчера приключи обсъждането.Ще ги има парите, няма да има училище, което да е потърпевшо от това,че няма да има пари за стипендии.

Може ли да останат отличници без стипендия?

Не. Ще получат минимум 21 лева. Разбиването на стъпки от 5.50 до 6 иска доста работа и премисляне, защото и учениците си задават тези въпроси, които и ние дискутираме. Между 8 и 9 млн. са отделени за стипендии.

Но засега не се знае броят на осмокласниците? Ще го получите ли този брой в края на срока?

Да, но това означава да изискаме справка от училища, за да разполагаме с точния брой. Естествено ще знаем този брой. Той обаче не е константна величина.

Всички обаче ще получат стипендии?

Стипендии за учениците ще има, съответно училищата работят. Това е 5.50 - 6.00. Но новото е, че разширяваме обхвата с осмокласниците и че границата е вече 60 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започнаха организационните обучения на доброволци за Европредседателството
Започнаха организационните обучения на доброволци за Европредседателството
​Норвегия подкрепя приоритетите на българското европредседателство
​Норвегия подкрепя приоритетите на българското европредседателство