НОВИНИ

Ще имат ли граждански права роботите?

Роботите и изкуственият интелект са революцията на нашия век, а след няколко години автоматизирани коли, кухненски роботи и роботи-помощници в домашни условия за хора в неравностойно положение ще станат незаменима част от ежедневието ни. Дали обаче ако роботите навлязат масово в живота ни, ще се намалят работните места или ще се създадат нови, предстои да разберем. Цанка Николова и операторът Лъчезар Ораков надникнаха в света на роботите и техните граждански права.

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:28, 12.01.2017
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Роботът няма работно време. Роботът не спазва кодекса на труда. Роботът не се уморява. И ще дойде време, в което роботът ще бъде незаменим помощник на човека.

доц. д-р Георги Ценов, ТУ- София, зам.- ръководител на лабораторията по изкуствен интелект и КАД системи, София Тех Парк: "Например ни трябва някой робот да замести човек,който да постави определен детайл по определен начин еднотипно, серийно. В този ред на мисли може би роботиката навлиза вече от десетилетия и се ползва и все повече и все повече човешката ръка намалява".

И както всеки човек има граждански права, такива трябва да се създадат и за роботите. Ето защо Комисията по правни въпроси на ЕП сформира работна група за законодателство в сферата на роботиката.

Павлин Неделчев, сътрудник в лаборатория по Изкуствен интелект, София Тех Парк: "Ако трябва да говорим за граждански права, това трябва да са роботи, които са в състояние самостоятелно да взимат решения, а не роботи, които изпълняват команди. Ние още не сме решили нашите си права и не сме си заслужили нашите права, говорим за роботите.

И все пак на първо място остава сигурността на хората, които имат досег с роботи - било в промишлеността, или пък с роботизирани асистенти, които помагат на хора в неравностойно положение.

проф. Валери Младенов, ръководител на лабораторията по Изкуствен интелект, София Тех Парк: "Нещата, които се правят с изкуствен интелект много бързо ще ги почувстваме в бъдеще и те са един локомотив, който теглят както ИТ технологиите, така и останалата наука.

Очакванията на специалистите са всички нови изобретения в света на роботиката да подобряват живота ни, иначе няма смисъл да се създава. За момента обаче целта на всичко е само изследователска с амбицията след години всичко да се използва в реални условия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доклад: Русия разполага с компромат срещу Тръмп
Доклад: Русия разполага с компромат срещу Тръмп
Река Камчия замръзна
Река Камчия замръзна