НОВИНИ

Ще имат ли пилотите ни повече летателни часове?

Официално - от военното министерство обявиха защо през юни в авиобаза "Крумово" се разби хеликоптера Ми-17. Причината е загуба на рефлексите на пилотите заради недостатъчно летателни часове. При инцидента загинаха двама от военните на борда - третият беше тежко ранен. Министерството на отбраната ще отдели 31 млн. лв. за ремонта на старите съветски въртолети на въоръжение в Българската армия, стана ясно днес. Ще имат ли пилотите повече летателни часове и за модернизацията на армията - Александър Марков по темата.

Александър Марков
от Александър Марков
20:10, 31.07.2018
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Армия, която има спешна нужда от изправна техника. Така накратко можем да определим състоянието на Въоръжените ни сили към момента. Например от 28 вертолета, с които разполагаме, летят само 8. От 5 Ми-17 не лети нито един. От 5 Ми-24 - само един, от 12 "Кугър"-а - три-четири, а от 6 "Бел" - само три.

;

Българските летци летят на ръба на "прекъсването", по признание на висш военен. От всички 245 пилоти в армията ни, едва по-малко от половината реално имат полети. От НАТО-овското изискване за 180 часа годишно - нашите пилоти летят 10 пъти по-малко.

;

За да осигури часове и въздушен суверенитет, Българската армия работи по три големи проекта за авиацията. НС гласува проекта за 1,8 млрд. лв. за закупуване на 16 изтребителя - нови или стари. 7 са държавите потенциални кандидати, които могат да доставят самолетите. Държавата работи и по проект за 31 млн. лв. за ремонт на 6 вертолета Ми-17 и Ми-24, които да могат да летят в следващите 4 години. Удължава се ресурсът на МиГ-29.

;
Анатолий Величков, зам.-министър на отбраната: Министерството предприе необходимите мерки за възстановяване на летателната годност не само на хеликоптерната авиация, а предстои и работа по сключване на Договор за поддръжка и за възстановяване на летателната годност на щурмовата авиация Су-25. Държавата ще иска да се възстанови летателната годност на до 14 самолета Су-25.
;

Освен авиацията, НС прие проектите и за СВ и Военно-морските сили. Първият предвижда закупуването на 150 машини за пехотата за 1,2 млрд. лв. в следващите 8 години, а вторият на стойност 984 млн. лв. е за 2 многофункционални модулни кораба за ВМС. Флотът ни в момента има 6 кораба, 3 от които са съветски и 3 белгийски - употребявани.

;
вицеадмирал Емил Ефтимов, зам.-началник на отбраната: В момента текат процедури, проектът минава технико-тактическото задание и искането за предложение за оферта минава през съответните Бордове за управление на проекта, предстои Съвет по отбрана в петък, където ние ще доложим на министъра текущото състояние на проекта. Целта е до края на годината да се сключи договор.
;

МО продължава да търси начини да привлече мъже и жени в армията. Недостигът на войници си от около 5000 души. МО отдели 100 млн. лв. за увеличаване на войнишките заплати с 10% тази година, ще бъдат отделени по 100 млн. и за 2019, 2020 и 2021 г.

Дали парите ще са достатъчни за мотивацията на военните - ще видим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 80 на сто от венецуелската столица остана без ток
Близо 80 на сто от венецуелската столица остана без ток
Порой се изля над Мездра и наводни международния път Е79
Порой се изля над Мездра и наводни международния път Е79