НОВИНИ

Ще изчезне ли истинското българско кисело мляко заради административни грешки?

Истинското „Българско кисело мляко” може да изчезне. За това предупреждава русенската адвокатка Анели Чобанова, припомняйки отново, че се готвят промени в Законите за географските означения и за храните. Според нея, предложенията крият предпоставки оригинални български продукти да започнат да се продават като чужди.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Даниела Василева
17:35, 01.09.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Още през 2008 година е влязъл в сила европейски регламент, според който нашето законодателство трябва да се хармонизира с това на общността по отношение на географските означения. Един от тези продукти е патентованото по Българския държавен стандарт „Българско кисело мляко”. До този момент обаче документи за регистрация на родните продукти в Европейската комисия не са подадени, а се предлага да отпаднат географските означения.

адв. Анели Чобанова
„Защо държавната администрация не е подготвила регистрационната процедура – това е големият въпрос. И защо в момента никой закон, нито регламент предвижда отпадането, т.е. заличаването на БДС и на географските означения, ние предлагаме такова нещо?”

Според Анели Чобанова, в момента киселото мляко на 6 фирми в страната не е според Българския държавен стандарт, една от които е с гръцки капитал, а друга – предстои да бъде придобита от компания от южната ни съседка.

адв. Анели Чобанова
„Нищо чудно някоя друга подобна компания да заяви регистрация на Българско кисело мляко в ЕК и да го заяви по начин, по който не отговаря на БДС, т.е. отговаря на техния икономически интерес и ще се продава гръцко кисело мляко надпис „Българско кисело мляко”.”

За да не се стигне до там, Анели Чобанова предлага администрацията да подготви документите за регистриране на българските продукти в Европейската комисия и да оттегли предложените законови промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой трябва да избере ръководителя на бъдещия антикорупционен орган
Кой трябва да избере ръководителя на бъдещия антикорупционен орган
Засечени са три нови сайта с лъжлива реклама на чай срещу паразити
Засечени са три нови сайта с лъжлива реклама на чай срещу паразити