Ще изчезне ли рибарското селище “Френклиман” край Варна

Рибарите от рибарското селище “Френклиман” край Варна отказват да го напуснат, въпреки че земята, на която то се намира е частна. Частен съдебен изпълнител им е дал срок да освободят терена до 20 декември. Според тях обаче земята е придобита незаконно и правото е на тяхна страна като дългогодишни ползватели.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна
преди 2 години
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Въпросът е спорен. Повечето от земите са придобити през 90-те години с решение на поземлената комисия в Аксаково, в чието землище се намират. Инвестиционното намерение на собственика е да укрепи брега и да построи ваканционно селище там. Рибарите пък изтъкват, че те са направили много за укрепването на ивицата покрай лодкостоянката – засадили са дървета и са изградили укрепващи съоръжения. Затова и не искат да напуснат селището.

Рибарите от селището “Френклиман” са категорични, че няма да освободят лодкостоянката доброволно. Протестите им срещу опитите на фирмата инвеститор да ограничи достъпа им до местността продължават повече половин година. Те смятат, че имат право над земята, на която се намира селището, като се позовават на Закона за управление на черноморското крайбрежие.

Пейчо Иванов, секретар на лодкостоянката: В него изрично е казано, че всички действия на поземлени комисии в зона А, червената зона, на 100 метра отстояние от брега, са неправомерни. Не може хора, които са законно настанени и се явяват трети лица в този имот да бъдат гонени по този жесток начин.

Според Областния управител на Варна Стоян Пасев въпросът е по-сложен. Той признава, че с оглед на действащата сега правна рамка, продажбата на терените в зоната е незаконна. Това обаче не означава, че собственикът им няма права над тях. Още повече, че фирмата има издаден сертификат за инвеститор клас А от министерството на икономиката.

Стоян Пасев, Областен управител на Варна: Тоест всички държавни институции би следвало да съдействат относно съкращаване на сроковете за каквото и да било инвестиционно намерение. Ако направи предписания и си изпълни брегоукрепването, може да си изпълни инвестиционните намерения инвеститора.

Това, че собственикът не е влязъл във владение на имота си повече от 10 години може да се окаже пречка за намеренията му. Рибарите обаче също не са напълно в правото си.

Стоян Пасев, Областен управител на Варна: Нямат никакви строителни книжа, всеки е сглобил някакви къщи, има и масивни естествено, но са без каквито и да е строителни книжа. Всички лежат на това, че имат едно писмо от Градски народен съвет, което не ги прави собственици на територията, нито ползватели по надлежния ред .просто са си изкарали партиди с ток и вода навремето.

Според рибарите обаче това, че трайно ползват имота от повече от 30 години дава достатъчно основание да се надяват, че съдът ще се произнесе в тяхна полза.

Във “Френклиман” първоначално живееха 56-има рибари, но постепенно броят им намалява. В селището вече няма течаща вода, защото водопроводът е стар и не може да бъде ремонтиран заради свлачище. От половин година в рибарските бунгала периодично и мистериозно избухват пожари, няколко вече са необитаеми. Въпреки това, рибарите са категорични, че няма да отстъпят и ще защитават лодкостоянката си.

Топ 24
Най-четени