НОВИНИ

Ще "изпусне" ли Англия чуждите студенти след Брекзит?

Повече от 100 университета във Великобритания всяка година посрещнат студенти от цял свят. Въпреки сравнително високите такси, качеството на образованието и фактът, че британската диплома носи престиж и шанс за реализация в бъдеще, ги правят все така притегателна сила за младите хора. Мнозина избират да останат на Острова трайно и никога не се връщат в родните си страни.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:46, 05.09.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света

През 2012 г. обаче, британското правителство променя закона, който дава право на завършилите да работят поне две години в страната. И докато този закон не засягаше страните от ЕС, то с наближаването на Брекзит, все повече висши училища се питат - ще има ли кой да дойде да учи при нас?

Ако в Уестминстър не преосмислят визовия режим за завършилите във Великобритания студенти, рискуват да лишат икономиката от 26 млн. паунда от такси всяка година. Наблюдава се тенденция все повече желаещи да учат на английски да се насочват към САЩ, Канада и Австралия, като последната вече си е спечелила престжното второ място в класацията за предпочитани от студентите дестинации.

Британските власти вече няколко пъти категорично отказват да променят закона от 2012 г. и да не приемат завършилите там студенти като мигранти.

Макар престижните Оксфорд и Кеймбридж да остават все така привлекателни за учащите от цял свят, общото мнение е, че Островът изпраща един сигнал към чужденците - не искаме да идвате. Ето защо ръководствата на висшите училища призовават за спешни мерки.

;

Според статистиката, всяка година Великобритания приема 95 000 китайски студенти, 17 000 от Индия и огромен брой от Европа. Изчислява се, че именно за да бъдат обслужени всички те, се разкриват поне 200 000 работни места в Кралството. Места, които няма да бъдат нужни, ако няма и студенти.

Засега няма окончателно решение дали и как завършилите във Великобритания ще могат да се реализират там и след това, но правителството на Тереза Мей неколкократно намекна, че чужденците, пристигнали по легален път, включително учащите се, няма да имат повод за притеснение и след като страната напусне ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жасмин - цветето за милиони в индустрията на Китай
Жасмин - цветето за милиони в индустрията на Китай
Пловдив празнува годишнина от избирането за Европейска столица на културата
Пловдив празнува годишнина от избирането за Европейска столица на културата