Президентът Румен Радев свиква консултативна среща за обсъждане на резултатите от работата на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония. На 17 октомври западната ни съседка очаква да получи дата за започване на преговори за членство в ЕС. Условието обаче е единодушно съгласие на всички 28 страни членки.

Ще подкрепи ли България Северна Македония по пътя към ЕС - темата в Сутрешния блок на БНТ коментира журналистът Костадин Филипов.

Днешната среща е леко закъсняла - създаде се такава ситуация, че почти е сигурно, че Северна Македония ще получи дата. Въпросът е дали ще бъде в пакет с Албания или обратно, коментира Филипов.

По думите му, работата на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси не съвпада с политическото време, защото върви бавно, а политиците бързат да получат отговори и решения на спорните въпроси.

От срещата днес очаквам все пак да се чуят малко повече мнения и да се формулира малко по-ясна и точна позиция на Република България преди срещата за присъединяване, коментира журналистът.

Вижте целия разговор с Костадин Филипов във видеото!

Президентът свиква консултативна среща за отношенията със Северна Македония

Президентът свиква консултативна среща за отношенията със Северна Македония

Президентът Румен Радев свиква консултативна среща за обсъждане на резултатите от работата на Съвместната комисия по историческите и образователни въп...