НОВИНИ

Какво да очакваме от срещата на Борисов с Тръмп - коментар на експертите

В 21.00 часа българско време започва срещата между премиера Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом. Какво да очакваме от срещата - в студиото на "Още от деня" темата коментираха директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика и политически съветник във Вашингтон Весела Чернева и генерал Съби Събев.

bnt avatar logo
от БНТ
18:56, 25.11.2019
Чете се за: 01:18 мин.
У нас
Весела Чернева, политически съветник във Вашингтон: Тази среща се случва в една ситуация във Вашингтон, в която няма много политическо пространство за разговор за външна политика. И въпреки това Доналд Тръмп ще приеме Бойко Борисов, който ще е последният източноевропейски министър-председател, който посещава Вашингтон. Крайно време беше това да се случи. Основните акценти от гледна точка на САЩ ще бъдат в сферата на отбраната и на енергетиката.

От 2012 г. българският премиер не е бил във Вашингтон. Според политическия съветник в България това посещение има символично значение.

Весела Чернева, политически съветник във Вашингтон: Мисля, че тази среща стана възможна основно заради сделката с Ф-16, но и защото американската администрация има един тактически дневен ред за това какво иска да получи от Европа и от различните европейски страни. САЩ не гледат на Европейския съюз като едно цяло, те се опитват да извадят страните и да общуват с тях една по една. Надявам се българската страна да успее да извади малко и този контекст как би изглеждала България в този югоизточен фланг на НАТО.

Според генерал Съби Събев тази среща не е награда заради сделката за Ф-16. "Считам, че това посещение в САЩ не е награда. Това че ние осъществихме една сделка само за 8 самолета, при положение, че други държави взимат по 30-40, но това беше правилно стратегическо решение за България", допълни той.

Генерал Съби Събев: Аз очаквам сигурността в Черноморския регион, ако не от наша, то поне от американска страна най-вероятно да бъде поставен, тъй като Черноморският регион се оказа за съжаление слабото място на НАТО в целия източен регион. Ако нещата се дискутират в контекста на НАТО, аз считам, че в България е крайно време да има инфраструктура на НАТО, и САЩ много могат да допринесат, стига ние да поставим този въпрос. България отдавна има нужда от брегови ракетни комплекси с далечно действие, от съвременна ПВО. Това е среща, която предхожда срещата на високо равнище на 3-4 декември в Лондон, където също ще се обсъжда черноморската сигурност и засилване на способностите на НАТО в тази зона.
Весела Чернева: Тръмп винаги се опитва да извади приятелски връзки на преден план. Виждаме, че Бойко Борисов предпочита също така персоналните връзки, така че предполагам, че ще има едно такова мъжко приятелство.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьорът на камиона от Есекс се призна за виновен
Шофьорът на камиона от Есекс се призна за виновен
Тейлър Суифт подобри рекорд на Майкъл Джексън
Тейлър Суифт подобри рекорд на Майкъл Джексън