НОВИНИ

Ще ни подмине ли грипът тази година?

Традиционно грипната вълна ни залива в средата- края на януари. А по това време вече има първите регистрирани случаи. Тази година обаче и у нас, и в Европа е спокойно. Очаква се забавяне на грипа, а лекарите съветват най-вече децата да се хранят пълноценно, за да не се разболяват.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:23, 14.12.2015
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Коледа наближава, ваканцията също. В големите градове моловете и кината букавално се препълват с деца. А къде другаде, ако не на място с много хора да се разпространява грип. И тази година вълната няма да ни подмине, смята държавния здравен инспектор. Кога да го очакваме- Ангел Кунчев казва, че е трудно да се прогнозира.

д-р Ангел Кунчев- Главен държавен здравен инспектор: Сега нямаме до момента потвърден случай на грип, където и да е в страната, а и по последните данни, които гледах за Европа е сравнително спокойно. Винаги е нов е щама, който успява да набере така потенциал да бъде епидемичен. Най-вероятно това ще е тази година щама H3N2 Швейцария. Считаме го за класически грипен вирус с класическата картина на грип.

Основния съвет към децата е да се хранят пълноценно, да се обличат добре и да избягват срещите с болни приятели.

д-р Елена Боева- педиатър: По-скоро майките да заведат децата вместо на разходка в мола на Витоша. И най-добре е често да се научат децата да си мият ръчичките.

Храната също е изключително важна, за да избегнем посещението при лекаря точно по Коледа. Затова е добре да се пият повече фрешове от свежи плодове.

д-р Елена Боева- педиатър: Също да се наблегне на пълноценното белтъчно хранене, особено за малките подрастващи деца, тоест да се избягват чипсовете. По-добре детето да изяде едно варено яйце под формата на сандвич.
Денис: Трябва да ядеме зеленчуци и още мандаринки и портокали.

Така най-честото и важно пожелание за празниците- ,,здравето" ще бъде реалност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голямата базилика готова до 2018-а година
Голямата базилика готова до 2018-а година
Борисов и Москов продължават здравната реформа
Борисов и Москов продължават здравната реформа