НОВИНИ

Ще остане ли в историята пластмасата за еднократна употреба?

Предложението на Брюксел да се забрани използването на пластмасови изделия за еднократна употреба е политически знак за промяна в екологичното мислене. Това е мнението на Антон Пейчев от Министерството на околната среда и Евгения Ташева от сдружение "За земята". Според Стоил Лилков - от фирма за производство на пластмасови изделия - дори да се спре производството им в Европа, това няма да доведе до изчистване на световния океан, защото замърсителите са в Африка и Азия.

bnt avatar logo
от БНТ
09:53, 29.05.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
Антон Пейчев, ескперт в МОСВ: Това предложение и етапът, на който сме стигнали, за да се направи това предложение на европейско ниво показва, че идва един момент, в който самосъзнанието, културата на гражданите и дори може би разделното събиране въпреки всичко не са изцяло достатъчни, за да не се допуска това прекомерно замърсяване и може би ще бъде необходимо ограничаването изобщо на определени продукти.

Евгения Ташева, екип "Нулеви отпадъци", екологично сдружение "За Земята": Радвам се, че политиците Брюксел се събудиха за
този факт и хората виждат, че това замърсяване е прекомерно и излишно. Има много данни, които показват това.


Стоил Лилков, фирма за производство и доставка на пластмасови изделия за еднократна употреба: Това е политическо решение и няма нищо общо с екологията. Всички хора ги дразнят пластмасите в природата и мен включително, но всички неща, които искат да се забранят са 100% рециклируеми и няма алтернатива на този етап като различен продукт, суровина, която да може да ги замени, която да бъде по-екологична алтернатива.
;

Мярката в защита на околната среда предвижда 10-те най-често използвани продукта - бутилки, чашки, чинийки и дори клечки за уши да се произвеждат само от суровини, безвредни за природата.

Именно пластмасовите изделия за еднократна употреба създават 70% от всички отпадъци в морето. 87% от европейските граждани са притеснени от замърсяването с пластмаса. Тя е във въздуха, в океаните, в храната ни и в телата ни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нестинарската общност от Странджа се събра във Влахов дол
Нестинарската общност от Странджа се събра във Влахов дол
12,5% от българите на възраст 20-64 г. живеят в други държави в ЕС
12,5% от българите на възраст 20-64 г. живеят в други държави в ЕС