НОВИНИ

Ще отпаднат ли за българите визите за САЩ?

На официална среща в Държавния департамент на Съединените щати в столицата Вашингтон вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и американският държавен секретар Майкъл Помпео препотвърдиха статегическото партньорство между България и Съединените щати в сигурността, отбраната, икономиката и енергетиката. Двамата заявиха и общите си позиции по Близкоизточния мирен процес и партньорството в НАТО. Екатерина Захариева отново постави въпроса за визовия режим за българските граждани.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева оператор: Илия Иванов
06:55, 06.11.2018
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Втора среща на вицепремиера Екатерина Захариева с американския държавен секретар Майкъл Помпео само в рамките на месец след предишните разговори съвместно с премиера Бойко Борисов в Ню Йорк по време на сесията на ООН. И този път министър Захариева постави визовия въпрос, защото България в момента е една от петте държави членки на ЕС, които все още пътуват с визи за САЩ.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Пое ангажимент Майк Помпео да работим наистина за това да падне прословутият процент на откази под три процента като, разбира се, и ние се стараем и нашата работа пък е да увеличим информираността на българските граждани, които подават документи за визи.

Всяка година процентът на откази намалява, но за съжаление, все още сме много далеч от задължителните под три процента. В момента броят на откази надхвърля 14%. Близо 400 хиляди са сънародниците ни, които в момента живеят тук според официалните данни и за които тази спогодба е от изключително значение.

;

Сътрудничеството в сферата на енергетиката с акцент върху газовия хъб "Балкан" също бе сред приоритетните теми в днешните разговори.

Екатерина Захариева подчерта пред Майкъл Помпео, че този хъб ще доведе до истинска диверсификация - не само по отношение на пътя на газа, но и по отношение на източника. Тя припомни информацията, която премиерът Борисов даде на Помпео в Ню Йорк, че България би била доволна на хъба да се търгува и втечнен газ през LNG терминали от САЩ.

Екатерина Захариева: Тоест ние бихме искали да имаме азерски газ, руски газ, течен газ дали от Катар, дали от САЩ. Знаете, че има проект за LNG терминал в Александруполис, към който България проявява сериозен интерес като един от възможните източници за диверсификация и за доставки за газов хъб Балкан.

От Майкъл Помпео Екатерина Захариева получи и похвала за изпълнението на приоритетите на българското председателство на съвета на ЕС за визията ни европейска и евроатлантическа перспектива на всички страни от Западните Балкани.

Двустранното сътрудничество в сферата на отбрана, Близкоизточиният мирен процес и ситуацията в Сирия също бяха сред приоритетните теми. На днешния ден с ключови за САЩ междинни избори вицепремиерът Екатерина Захариева ще има срещи с представители на неправителствени организации на демократите и републиканците, както и със съветника по национална сигурност на президента Тръмп Джон Болтън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обсъждат нови възможности за подобряване на пътната безопасност
Обсъждат нови възможности за подобряване на пътната безопасност
Навършват се 6 години от кончината на патриарх Максим
Навършват се 6 години от кончината на патриарх Максим