НОВИНИ

Ще подобри ли работата си Фондът за лечение на деца след преминаването към НЗОК

Здравният министър Кирил Ананиев увери, че преминаването на Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина към Здравната каса ще подобри работата им. Идеята беше подкрепена и от сдружение "Деца с онкохематолоигични заболявания". Те се притесняват обаче, че все още няма яснота как ще се организира пътуването за лечение в чужбина и кой ще плаща разходите на родителя, който придружава детето.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:36, 23.10.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Таня е на почти 4 години. Страда от рядко генетично заболяване. Има нужда спешна чернодробна трансплантация, за да живее. Преди повече от месец родителите й подали заявление във Фонда за лечение на деца.

Петя Тенева: Очаква се утре Обществения съвет да заседава и да вземат окончателно решение дали детето да бъде изпратено в чужбина или дали да бъде тук трансплантирано.

Ако се реши детето да замине в чужбина - Фондът трябва да намери болница и да организира пътуването и престоя на Петя и дъщеря й. Кой ще се занимава с тази дейност, ако Фондът премине към Здравната каса, засега не се знае.

Петя Александрова, зам.-председател на Сдружение "Деца с онкохематологични заболавания": Ако това не се случва оттук натам ще бъде голям проблем за родителите. Да тръгнат да търсят сами болници, да уреждат сами пътувания. Това на практика според мен няма как да се случи.

Бюджетът на Фонда тази година е над 12 млн. лв. За лечение в чужбина до края на септември са изпратени 208 деца. А разходите за престоя и транспорта на придружителите им са над половин милион.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: За родителите, които придружават децата ще е същото, което са получавали до този момент ще продължат да го получават и за в бъдеще.

Предложението за вливане на Фонда за лечение на деца в Здравната каса е на управителя на институцията. Според Дечо Дечев така парите ще се харчат по-ефективно.

Дечо Дечев - управител на НЗОК: Средствата не се използваха рационално. Те отиваха за ред дейности, като в никакъв слчуай не можем да кажем, че са медицински.

И докато държавата решава бъдещето на Фонда за лечение на деца, Петя се моли Общественият съвет да вземе най-правилното решение за живота на дъщеря й.

Петя Тенева: За това все пак има фонд, за да дава шанс на тези деца да живеят.

Още не е ясно дали Общественият съвет ще продължи да работи, след преминаването на Фонда за лечение на деца към Здравната каса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха древна крепост на над 3 000 години край Златоград
Откриха древна крепост на над 3 000 години край Златоград
БМВ изтегля 1,6 милиона коли заради опасен дефект
БМВ изтегля 1,6 милиона коли заради опасен дефект