НОВИНИ

Ще поискат отстраняване от длъжност на кмета на Божурище и неговата заместничка

Кметът на Божурище остава в ареста. Прокуратурата ще поиска отстраняването от длъжност на Георги Димов и заместничката му Габриела Дончева. Двамата, заедно със служителка на общината са разследвани за продажбата на 80 декара апетитна земя на скандално ниска цена. От прокуратурата днес съобщиха, че обявата за търга е публикувана на сайта на общината час преди да изтече срока за подаване на документи за участие в него.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:32, 29.05.2019
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Четирите имота са продадени с решение на Общинския съвет от октомври миналата година. Предложението внесъл кметът, като представил оценка от лицензирани оценители и е приета стартова цена за търга от 2 лева на квадратен метър. Съветниците възложили на Георги Димов да организира търга.

Според разследващите съобщение за търга се появило на сайта на общината час преди да изтече срокът за подаване на документи. Заради това нарушение председателят на общинския съвет поискал спиране на търга, но кметът издал заповед за провеждането му.

Генка Брезашка, прокурор: В качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно е нарушил и не е изпълнил свои служебни задължения.

По тази причина кметът е обвинен, че с бездействието си е ощетил общината. На обявения, но неразгласен търг се явили само четирима кандидати - по един за всеки имот. Сред тях са фирма с пълномощник бащата на кмета и следователка от Националното следствие.

Сийка Милева, прокурор: Имотите са закупени на цена от 2 лева и 16 ст., при условие, че гранични на тях имоти струват от порядъка между 40 и 50 евро на квадрат.
;

Освен това преди да изтече 14 дневния срок за обжалване на търга, след провеждането му, кмета Георги Димов издал заповед за продажба. Така купувачите получили "Коледния си подарък", а в общината работили ударно по сделките в първия работен ден след празника - 27 декември.

Сийка Милева, прокурор: В рамките само на един работен ден били сключени договори за продажба със спечелилите кандидати. Същите договори били вписани в Агенция по вписванията в Сливница, отписани от актовите книги на общината и предадени на новите собственици.

От прокуратурата потвърдиха, че разследват и начина, по който е направена оценката на земята от страна на лицензираните оценители.

Генка Брезашка, прокурор: След като бъдат събрани категорични и безспорни доказателства ще бъдат привлечени към наказателна отговорност и други длъжностни лица, не само от община Божурище, а и граждани.

Разследващите са установили още, че кметът на Божурище получава годишна заплата от 22 хиляди лева и като физическо лице е получил банков кредит от 1 милион лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хуауей се жалва в американски съд
"Хуауей" се жалва в американски съд
Шефът на КЕВР: Причините за поскъпването на тока и парното са международни
Шефът на КЕВР: Причините за поскъпването на тока и парното са международни