НОВИНИ

Ще похарчим 1/4 от месечните си доходи за подаръци по Коледа

Българските домакинства ще похарчат 1/4 от месечните си доходи за коледни подаръци. Това показват резултатите от проучването на международната компания Фератум-груп - "Коледен барометър 2017". Така България се нарежда на пето място по изхарчени суми сред 20 страни, участвали в изследването.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:35, 11.12.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Странно или не, но Мексико се оказва държавата, в която тази Коледа ще бъдат похарчени най-много средства от доходите на домакинствата за подаръци - цели 34,6 %. Следват Румъния, Испания, Бразилия и на пето място е България. В групата с високи разходи за Коледа са и Нова Зеландия и Австралия.

На обратния полюс са Холандия и Дания. Домакинствата тук ще похарчат за Коледа едва 11,8% от бюджета си. Следват Германия, Финландия и Норвегия и така тези държави запазват позициите си от миналата година като най-малко харчещи за коледните празници.

Като цяло близо 21% от домакинствата ще увеличат разходите си, докато 50 на сто ще изразходват толкова за подаръци и тържества, колкото и през миналата Коледа.

Най-голям процент от средствата си по Коледните празници - 17,5 %, хората ще дадат за дрехи. Следват играчките, сладките, електрониката, козметиката.

Повече от 50% от участниците в проучването са казали, че ще използват плащането с карта като предпочитан метод. Подобно на миналата година броят на домакинствата пък, които ще пазаруват онлайн, ще бъде около 25 на сто.

И накрая анкетираните отговарят, че за тях най-важно по Коледа е прекараното време с близките, радостта от коледното настроение и получаването на подаръци.

Изследването е проведено сред 21 000 домакинства в света, като са участвали хора от 18 до 61 години. 58,8% от анкетираните са жени. Средният доход на домакинствата е между 555 и 4580 евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската Коледа помага на 8-годишния Божидар
"Българската Коледа" помага на 8-годишния Божидар
Ученици от Благоевград имат достъп до вредни храни до училище въпреки забраната
Ученици от Благоевград имат достъп до вредни храни до училище въпреки забраната