НОВИНИ

Ще помогнат ли санкциите за справяне с дрогираните шофьори?

Колко е голям проблемът с взимането на наркотици и сядането зад волана в България? Над десет пъти се е увеличил броят на хванатите шофьори, които са управлявали моторно превозно средство след употребата на наркотици в сравнение с 2014. Гости в Сутрешния блок на БНТ - Виолета Богданова, Център по наркомании, дирекция "Контрол и превенция" и Йонко Иванов, председател на Асоциацията на преподавателите по авто-мото подготовка.

bnt avatar logo
от БНТ
07:40, 18.10.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Има тенденция за увеличаване на употребата особено на стимуланти, обясни в ефира на БНТ Виолета Богданова от Центъра по наркомании.

Виолета Богданова, Център по наркомании, дирекция "Контрол и превенция": Ако го превърнем в цифри от 2005 година 5,2% от общото население - 15 до 64 години - са употребили поне веднъж някакъв наркотик в живота си. За 2016 година става въпрос вече за 11,2%.

Някаква част от тези хора са и шофьори, коментира тя. И не става въпрос за хора, които са зависими към наркотици, а за хора, които са употребили при някакви ситуации.

Най-честата употреба е на марихуана - около 320 - 370 хиляди човека са употребили поне веднъж марихуана, на второ място са стимулантите по употреба, коментира още Богданова. Комбинацията между стимулант и алкохол дава възможност реакциите на шофьора да са забавени заради алкохола, а заради стимуланта - той да не е критичен към ситуацията, обясни тя.

Йонко Иванов, председател на Асоциацията на преподавателите по авто-мото подготовка: Това, което е направено 2007 - 2012 година във Франция и в Канада доказва, че дори една минимална доза алкохол - до 0,5, както е разрешеното в България да бъде, оказва 4 пъти по - голям риск при шофиране, отколкото поемането на едно наркотично вещество от рода на канабиса.

Според него превенцията трябва да бъде на първо място.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се днес да конвоират Северин Красимиров в русенския арест
Очаква се днес да конвоират Северин Красимиров в русенския арест
Световно първенство по игра с кестени се провежда в английско градче
Световно първенство по игра с кестени се провежда в английско градче