COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Ще поскъпнат ли дървата в Пловдивско заради мерките срещу АЧС?

Забраната за дърводобив заради африканската чума по свинете в Пловдивско няма да доведе до проблеми със снабдяването с дърва за предстоящия отоплителен сезон. Това уверяват от Регионалната дирекция по горите в Пловдив. В същото време обаче, търговци прогнозират поскъпване на материала за огрев.

от Николай Райшинов
12:44, 25.08.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Мерките за борба с африканската чума по свинете спряха дърводобива и събирането на гъби и билки на площ от 200 кв.км в Перущица, в части от държавните горски стопанства "Пловдив" и "Тракия", и в 27 частни гори. Навсякъде е отпуснат 7-дневен срок, в който вече добитата дървесина да бъде транспортирана.

Инж. Мирослав Димитров, директор на Регионалната дирекция по горите в Пловдив: Достъпът до тези зони могат да осъществяват само лица, които имат отношение към претърсването за умрели диви свине.

Горски служители ежедневно проверяват спазва ли се забраната. Освен от Пловдив, местните търговци зареждат дървесина и от други райони на страната.

До кметствата и частните кооперация в областта пък са изпратени писма да се предприемат всички необходими мерки за снабдяването на населението с нужните количества.

Инж. Мирослав Димитров, директор на Регионалната дирекция по горите в Пловдив: От държавно горско стопанство "Тракия" ни увериха, че хората, които не са снабдени с дърва по списъците от кметовете, ще бъдат пренасочени в други части на стопанството. Държавно горско стопанство "Пловдив" в инфектираната зона няма дърводобивни обекти.

Търговците са притеснени най-вече от забраната за добив в Родопите.

Георги Стойков, собственик на склад за дърва: Надявам се, че държавата ще намери някакво решение на този проблем, защото знаем, че сме пред отоплителен сезон, а в повечето от районите тази мярка е взета за срок от 2 месеца.

В бранша очакванията са за недостиг и поскъпване на цените на отоплителния материал.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тодор Радев, радио Пекин: В Китай няма реални санкции срещу американски компании
Тодор Радев, радио Пекин: В Китай няма реални санкции срещу американски компании
Отвъд границите: Петко Физиев: Човешкото тяло прилича на химическа машина
"Отвъд границите": Петко Физиев: Човешкото тяло прилича на химическа машина