НОВИНИ

Ще поскъпне ли хлябът след увеличението в цената на газа

Анонсираното увеличение на енергоресурсите ще предизвика покачване на инфлацията, която в момента е около 3,5%, прогнозират експерти. Това увеличение от своя страна се очаква да доведе до поскъпване на основни хранителни стоки и услуги.

Николай Минков
от Николай Минков
17:56, 11.09.2018
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

Ако КЕВР одобри поисканото от "Булгаргаз" увеличение на синьото гориво с 14% от октомври, освен парното и топлата вода ще поскъпне и хляба, тъй като близо 10% от неговата цена се определя от стойността на горивата.

От бранша се опасяват, че не могат да удържат сегашните цени и поради повишените борсови котировки на хлебното зърно. По тази причина те поискаха дефиринцирана ставка на ДДС за хляба, за да компенсират по-високите производствени разходи.

Мариана Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите: Зърнената реколта на България, която има хлебопекарни качества, е 2,5 млн. т. В момента борсовата цена на такъв тип пшеница е 400 лв. без ДДС и никой не продава. Единственият начин да се запазят по-ниски цените и да не се покачват, е да мине държавата към диференцирана ДДС ставка на хляба в рамките на 5%.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северно сияние над Финландия
Северно сияние над Финландия
Какво предвиждат идеите в новия здравноосигурителен модел
Какво предвиждат идеите в новия здравноосигурителен модел