Ще поскъпне ли свинското след заразата с Африканска чума?

Свинското е второто най-предпочитано месо у нас, показват данни на Евростат. С увеличаването на огнищата на зараза по свинете се появиха няколко въпроса - поскъпна ли свинското месо в магазините, намаля ли търсенето и какви щети за икономиката ще последват - отговорите потърси Татяна Йорданова.

от БНТ
преди 7 месеци
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Оказа се, че чумата по свинете трябва да интересува и вегетарианците.

Цветан Илиев, Асоциация на индустриалното свиневъдство: Щетите, които нанася тази болест са икономически.
Владимир Илиев, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища: И косвената вреда е голяма, ще остане и безработица, на регионален принцип ще се усети. Да не говорим, че щетата за свиневъдите просто ще е огромна.
Цветан Илиев, Асоциация на индустриалното свиневъдство: Загубват се пазарни позиции, които са отвоювани с много усилия, с много разходи.

Сценарият за загуба на работни места и поскъпване на свинското ще се сбъдне, ако болестта не бъде спряна. Според данните на стоковата борса обаче цените все още са под контрол.

Владимир Илиев, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища: Към момента не наблюдаваме никакво завишение. Една промяна от 4 стотинки, която не е съществена. Няма нищо общо с Африканската чума по свинете.

В магазините - притеснение няма.

Благовеста Пенкова, служител в магазин за месо: Няма спад в интереса и цената си е същата.

Прогнозата дали цената ще се вдигне зависи от това дали болестта ще бъде овладяна. Но в този магазин имат друга прогноза и тя е съвсем категорична: до края на деня месото от витрината ще бъде продадено.

Топ 24
Най-четени