НОВИНИ

Ще премести ли Румъния посолството си в Ерусалим?

Ще премести ли Румъния посолството си от Тел Авив в Ерусалим и ще бъде ли първата страна от Евросъюза, която прави това в разрез с общата позиция на 28-те? Лидерът на управляващите социалдемократи Ливиу Драгня каза снощи, че решението е взето. Правителството потвърди с уговорката, че предстоят консултации чак след като днес президентът Клаус Йоханис обяви, че не е информиран и че такава стъпка е прибързана.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:28, 20.04.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Правителството е приело меморандум за преместване на посолството в Ерусалим и процедурата започва, каза снощи в телевизионно интервю Ливиу Драгня, лидер управляващата Социалдемократическа партия. Президентът Клаус Йоханис, който има последната дума за такава стъпка, днес реагира, че не е информиран и призова всички политически и правителствени фактори към отговорност по отношение на важните външнополитически решения.

Чак след този знак на разнобой външното министерство съобщи, че „е започнал процес на анализ и оценка“, а премиерът Дънчила потвърди за приетия меморандум, каза, че той е класифициран, че е говорила по телефона с президента, че той ще бъде консултиран.

Виорица Дънчила, премиер на Румъния: Уверявам ви, че сме отговорни и ще говорим с всички институции.
;

Драгня обяви плановете в деня, в който израелският премиер Нетаняху каза, че шест страни сериозно обсъждат преместването на дипломатическите си мисии и че той ще предложи преференциално отношение на първите десет, които го сторят. Нетаняху говори пред чужди дипломати на прием в рамките на честванията на 70-тата годишнина годишнина от обявяването на независимостта на Израел. Това става на 14 май 1948.

Сега на 14 май САЩ ще преместят своето посолство от Тел Авив в Ерусалим. Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел през декември. Според по-голямата част на международната общност, включително Евросъюза, статутът на града като столица на две държави трябва да бъде решен на преговори.

Следващата седмица израелски заместник външен министър Ципи Хотовели отива на посещение в Чехия. Израелски медии предполагат, че вероятно тя ще е следващата, която ще се присъедини към решението на САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Силви се сбогува
ДРУГИТЕ новини: Силви се сбогува
​Късо съединение причинило пожара в автобуса, който изгоря на пътя към Гюешево
​Късо съединение причинило пожара в автобуса, който изгоря на пътя към "Гюешево"